сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Една от най-големите мистерии на Египет

25.1.2019 г.

Как са построени пирамидите в Гиза?

Пирамидите в Гиза, построени, за да издържат хилядолетия, са изпълнили предназначението си. Монументалните гробници са останки от епохата на Старото царство на Египет и са построени преди около 4500 години.

Египетските фараони се надявали да се превърнат в богове след смъртта си. За да се подготвят за задгробния си живот, издигат храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всичко, което един владетел трябва да притежава, за да управлява и в задгробния свят.

Фараон Хуфу (Хеопс) започва първия пирамидален проект в Гиза, около 2550 г. пр.Хр. Неговата, великата пирамида, е най-голямата и се извисява на около 147 метра над платото. Изградена е от приблизително 2.3 милиона каменни блока. Те тежат средно от 2.5 до 15 тона.

Синът на Хуфу, фараон Хефрен, построил втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.Хр. Неговият некропол включва и Сфинкса – тайнствената варовикова статуя с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът се смята за пазител на гробниците на фараоните.

Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две. Построена е за фараон Менкауре около 2490 г. пр.Хр. и включва много по-сложен могилен храм.

Бум в строежа

Древните инженерни подвизи в Гиза са толкова впечатляващи, че дори и днес учените не са сигурни как точно са построени пирамидите. И все пак те научили много за хората, които са ги построили, както и за политическата власт, необходима, за да се стигне до построяването им.

Строителите били квалифицирани, добре хранени египетски работници, които са живели в близък, временно изграден град. Археологическите разкопки на пленителното място разкриват силно организирана общност, богата на ресурси и подкрепяна от силна централна власт.

Вероятно колониите на Египет са допринесли за приток на работници, за храната им и други необходими неща за превърналия се в национален проект за показване на богатството и надмощието на древните фараони.

Подобни разкрития накараха Захи Хавас, генерален секретар на Egypt's Supreme Council of Antiquities и изследовател на National Geographic, да отбележи, че именно пирамидите са построили Египет, а не обратното.

Запазване на миналото

Ако пирамидите са помогнали за изграждането на Древен Египет, те също са го и запазили. Гиза ни позволява да изследваме един отдавна изчезнал свят.

„Много хора ги определят за просто гробище в съвременния смисъл на думата, но те са много повече от това – твърди Питър Дер Мануелиа, египтолог на Музеят за изящни изкуства в Бостън и Tufts University. – В тези гробници има прекрасни сцени от всеки аспект от живота в Древен Египет, така че не става въпрос само за това, как са починали египтяните, а как са живели.“

Изкуството в гробниците включва изображения на древни фермери, които работят на полето и се грижат за животните, риболова и птицевъдството, дърводелството, дрехите, религиозните ритуали и погребалните практики на египтяните.

Надписите и текстовете също така позволяват изследване на египетската граматика и език. „Почти всичко, което искате да научите за цивилизацията на фараоните, е на разположение върху стените на гробницата в Гиза“ – казва Дер Мануелиа.

За да направи тези ценни ресурси достъпни за всички, той оглавява проекта „Архивите на Гиза“, който включва огромна колекция от снимки, планове, рисунки, ръкописи, записи на обекти и дневници за експедиции, които позволяват виртуални посещения на платото.

По-старите записи съхраняват картини или надписи, които оттогава са избледнели, артефакти, които са били изгубени или унищожени, и отключват гробници, които не са достъпни.

Но той подчертава, че нищо не може да повтори или замени усещането от личното посещение в Гиза.

Бъдещето на пирамидите

От началото на Арабската пролет през 2011 г., когато Египет претърпява политически катаклизми, продължили години, туризмът бележи бърз спад. Оттогава страната е преминала през няколко административни промени, а нестабилността означава, че бъдещето на туризма, свързан с пирамидите, е несигурно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах