сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

12 признака, че страдате от хронична умора

25.1.2019 г.

Учените от University of North Carolina откриха 12 признака, че страдате от хронична умора

Всеки се чувства изтощен или уморен. Тези от нас, които носят „много дини под една мишница“, натоварени от професионални и лични ангажименти, често са потърпевши от последствията и се чувстват „пребити от умора“. Особено през зимата много хора са склонни да развият депресия.

Но какво, ако постоянната умора не ви напуска и се отразява зле на професията, хобитата и кръга ви от приятели? Тогава може да сте – като 17 милиона души по света – засегнати от хронична умора. Това, което звучи безобидно, може да се превърне в сериозно бреме. Защото дори да не знаете много за нея, хроничната умора е сериозно заболяване, което, ако не се лекува, е възможно да повлияе на целия ви живот.

Симптомите на хроничната умора са много разнообразни

Чувствате се по-добре, ако можете да поспите до късно през уикенда или да си починете за няколко дни. От друга страна, това не помага при хронично болните, както обяснява в изследването си Сюзън Джонсън от катедрата по психология в University of North Carolina.

Както подсказва името, хората, страдащи от хронична умора, са постоянно изтощени и уморени. Но това не е всичко. Според Джонсън синдромът се характеризира и с различни неспецифични симптоми, които трудно се откриват чрез лабораторни тестове. По този начин заболяването може лесно да бъде объркано с депресията, тъй като симптомите са много сходни, както се вижда от изследване на Journal of Psychomatic Research.

Как се появява хроничната умора, все още не е много ясно. Както учените пишат в списание The American Journal of Psychiatry, смята се, че се отключва, когато няколко фактора се появят по едно и също време. Също така липсва универсално лечение. Ако подозирате, че сте засегнати, трябва да отидете на лекар.

Ако имате следните симптоми, вероятно страдате от хронична умора. Кои са те? Вижте в галерията.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах