сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Най-добрите места за живеене

22.1.2019 г.

Най-добрите места за живеене според Индекса на човешкото развитие на Обединените нации.

Голяма продължителност на живота, нисък процент неграмотност и висок доход на глава от населението: тези показатели поставят Норвегия на първо място в Индекса на човешкото развитие на Обединените нации.

Наред с индекса ОН всяка година публикуват класация със стандарта на живот в 188 страни. В дъното на класацията са Чад, Централноафриканска република и Еритрея. Русия е на 50-то място, Китай на 90-то. През 2018 г. България е била на 51 място.

При класирането ОН са оценявали:

• Продължителност на живота
• Колко години средно гражданите посещават училище
• Доходи

В този доклад ОН също така сравняват половото равенство на работното място. Тук ОН използват най-последните данни в международен мащаб свързани със здраве, образование и приходи.

Ето страните с най-добри показатели въз основа на споменатите фактори.

10. Нова Зеландия
Хората в Нова Зеландия имат особено висока продължителност на живота – средно 82 години.

9. Канада
Подобно на Нова Зеландия Канада се представя добре по отношение на образованието. Над половината от жителите на страната имат колежанско образование.

8. САЩ
САЩ са доста напред във финансово отношение. Американците печелят средно 52 947 долара (около 48 700 евро) годишно.

7. Ирландия
В Ирландия престъпността е много ниска, като убийствата са едва 1,2 души на 1000. Средната продължителност на живота е 81 години.

6. Германия
Индексът сочи, че немците имат добър здравен статус. Хората живеят средно 81 години и рискът от болести като туберкулоза и ХИВ е много нисък. Освен това според ОН в Германия хората най-дълго посещават училище.

5. Холандия
Страната е с най-малка разлика в доходите на гражданите – тази тенденция е особено изразена от средата на 1990-те.

4. Дания
Разликата между заплащането на жените и мъжете е едва 15%. Този процент продължава да спада поради работническите протести. За сравнение разликата между заплащането на жените и това на мъжете в САЩ е 64%.

3. Швейцария
Тук таксите за обучение са изключително ниски. Както и в Германия студентите могат да учат за по-малко от 1000 евро на семестър. Средната продължителност на живота в Швейцария е особено висока – 83 години.

2. Австралия
През последното десетилетие правителството е увеличило инвестициите в образованието с над една четвърт. Според ОН делът на студентите е стигнал най-високото ниво от 20 години насам.

1. Норвегия
За дванайсета поредна година Норвегия е страната с най-високи стандарти по отношение на продължителност на живота, образование и стандарт на живот. Поради добрата здравноосигурителна система продължителността на живота е близо 82 години. Разликата в приходите на гражданите е сравнително ниска.

Заключение
Като цяло докладът на ОН показва, че светът става все по-добро място за живеене въпреки съществуващите кризи. Макар че 830 милиона души в света все още печелят по-малко от 2 долара (1,8 евро) на ден, през изминалите 25 години два милиарда души са излезли от капана на бедността.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах