сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Ще сложи ли Илън Мъск край на задръстванията?

18.1.2019 г.

Милиардерът Илън Мъск, основател на компаниите Тесла и Спейс Екс, е изключително зает, но това не му пречи да разработва нови проекти.

47-годишният предприемач представи новия си проект в Ел Ей през декември.

„Най-сетне, най-сетне има нещо, което вярвам, че ще реши проклетия проблем с трафика“, казва той развълнувано по време на презентацията на новата си идея в Лос Анджелис.

Известният предприемач, който много често пътува с кола, има амбизиозен план да прекара трафика от автомобили под земята. Дългият 1,8 км тунел засега е само тестов.

Електрическият модел на Тесла SUV Model X се спуска под земята с асансьор, откъдето започва пътуването. Първоначално тунелът не е много по-широк от колата. Идеята е вид хоризонтални опорни колела да се прикрепят към предните. Те задържат возилата към релси на стените в пистата. После колата сама се пуска по тунела. Според Мъск колите ще могат да развиват 240 км в час.

Във видео прожекции всичко това изглежда много футуристично и впечатляващо. По време на тестовете, организирани за медиите обаче белият модел Tesla Model X, здраво закрепен към странични колела, се движеше доста по-бавно. Според Мъск все още има детайли за изчистване. Журналисти от CNBC и Washington Post определиха пътуването с 80 км/ч като доста неравно. В тунела за теста е използвана само една кола.

Първоначалният план е бил превозните средства да се транспортират през тунелите на бързо движещи се малки платформи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах