сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Ученическо домашно на 1800 години

16.1.2019 г.

Древна египетска плочка показва, че училището не се е променило особено през последните 1800 години

Британската библиотека (националната библиотека на Великобритания) ще представи интерактивната изложбата Writing: Making Your Mark между 26 април и 27 август 2019 година. Експозицията ще включва почти 2000-годишна восъчна плочка от Египет. Е, каква информация ни предлага тази антика? Домашна работа за ученик!

Древната восъчна плочка съдържа домашната работа по старогръцки език на дете от началното училище. Тази рядка ценност показва домашното, което включва правописни упражнения, графици и краснопис. Според експертите на Британската библиотека, египтянчето е преписало две изречения. Фразите гласят: „Трябва да приемате съвет само от мъдър човек“ и „Не можете да се доверите на всичките си приятели“.

Но това, което е забележително за писането на детето, е вниманието му към детайла, особено в изравняването на буквите и думите. То е използвало тънко начертани линии, които да му помогнат да постигне перфектно хоризонтално подравняване и да се увери, че всичките букви са с еднаква височина.

Много вероятно е усърдният ученик да е момче. Защото, както може да се научи от Кралския музей на Онтарио в Канада, обикновено само мъже са получавали подобно образование по онова време.

Според експертите, подобни восъчни плочки са правени чрез изливане на тънък слой горещ, восък в вдлъбната дървена рамка и след това са го оставяли да изстине. Върху него можело да се пише с приспособление с остър метален щифт за писане и плосък край за изстъргване на восъка, за да се заличат грешките.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах