сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Плашеща съдба за Земята предрече Хокинг

25.10.2019 г.

Стивън Хокинг не може да разбере поддръжниците на теорията, че климатични промени няма.

Стивън Хокинг е изучавал ограниченията на времето и пространството; безкрайността на Вселената. Накратко: бил е посветен в области преди недостъпни за хората.

Той обаче не може да разбере поддръжниците на теорията, че климатични промени няма. За него ефектите от глобалното затопляне са толкова очевидни, че спорът за наличието им е напълно излишен. Ето неговите аргументи, в подкрепа на тезата, че  климатичните промени съществуват.

В предаването „Любимите места на Стивън Хокинг“ той казва: „Следващият път, когато срещнете някой, който отрича климатичните промени, препоръчайте му да отиде до Венера. Аз ще платя полета.“

Венера много прилича на Земята, казва Хокинг: „Тя е почти толкова голяма, близо е до Слънцето, има атмосфера.“ Има и разлики обаче. Налягането на Венера е 90 пъти по-високо от земното и температурата надхвърля 400 градуса по Целзий.

Защо условията на Венера са толкова негостоприемни? „Това се случва, когато парниковите газове станат неконтролируиеми,“ казва Хокинг. Преди време Венера е била покрита с океани. Със затоплянето на планетата водата се е изпарила и се е образувал слой пари, под който се е акумулирала топлина.

Този ужасяващ сценарий може да сполети и Земята, ако глобалното затопляне продължи с това темпо. Приживе Стивън Хокинг призовава към дългосрочни действия. Според него това значи не само да се прави всичко възможно да се забавят климатичните промени, но също така да се намери и план B.

„Тук вече няма достатъчно място и единственото друго място на което можем да отидем са други планети. Единственото ни спасение е да се пръснем из космоса.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах