сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Япония започва търговски лов на китове

31.12.2018 г.

Япония е решила да се оттегли от Международната китоловна комисия(IWC), която забранява ловуването на китове за търговски цели от 1986 г.

 от Рейчъл Фобар, National Geographic

Япония е решила да се оттегли от Международната китоловна комисия(IWC), която забранява ловуването на китове за търговски цели от 1986 г., и да започне китолов в своите крайбрежни води. Комисията, в която членуват 89 страни, е основана през 1946 г. с цел да опазва китовете и да управлява китолова по света.

Въпреки че Япония е основният пазар за месото на тези огромни бозайници, консумацията там е ограничена до около 4000-5000 тона.

Според Астрид Фукс, програмен мениджър  на неправителствената организация Whale and Dolphin Conservation, оттеглянето би било най-вече политически ход и би изпратило посланието, че страната може да използва океана както намери за добре. Според Астрид Фукс оттеглянето на Япония би могло да вдъхнови и други страни като Южна Корея и Русия да направят същото.

В забраната не влиза китолова за научни цели – изследването на репродуктивния статус, стомашно съдържание и ефектът върху промените в околната среда. Мнозина отдавна обвиняват Япония, че използва това изключение като прикритие: китоловците доставят части от животните на учените, а останалата част от месото продават за консумация.

С оттеглянето си от комисията Япония вече не може да се възползва от изключението за китолов с научни цели в международни води. Единствената полза за страната на изгряващото слънце от оттеглянето от това споразумение е, че ще може без надзор да поднови китолова в собствения си двор.

Това ще бъде благоприятно за китовете в Антарктида, където Япония е убила над 300 кита за 2016 г. , в това число над 200 бременни майки, но ще бъде зле за китовете в японски води.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах