сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Живот без пластмасови вилици: Европейският съюз забранява артикули за еднократна употреба

27.12.2018 г.

Европейският съюз възнамерява да изпълни забраната за използване на пластмасови артикули за еднократна употреба, която обяви през пролетта.

Колкото и да е трудно да спрем да използваме предмети с които сме свикнали, приетото споразумение в Европейския парламент миналата седмица бе привествано от мнозина. Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс бе категоричен: „Това споразумение наистина ще помогне да защитим хората и нашата планета.“

Комисарят по околната среда на Европейския съюз Кармену Вела каза: „Когато си купите риба и я занесете у дома в найлонова торбичка, след това торбичката се връща  при рибата. Това означава, че ще трябва да работим бързо и усилено.“

Тук той говори за пластмасата в океаните, която по хранителната верига се оказва не само в животните, но и в човешкото тяло.

Европейският съюз всъщност е работил със скоростта на светлината: само половин година след първото предложение на Европейската комисия вече има забрана за използването на голяма част от пластмасовите артикули за еднократна употреба. През 2021 г. те ще изчезнат напълно  от пазарите на цяла Европа.

Освен пластмасовите чинии, лъжици, вилици, ножове, сламки, балони и пластмасови клечки за уши, ще бъдат забранени съдове и чаши направени от пенополистирол, който се използва, за да запазва продуктите топли. Щандовете за бързи закуски ще трябва да търсят алтернативи изработени от дърво или стъкло. Освен това няма да има оксо-разградими продукти, тъй като отделените вещества се превръщат в микропластмаса и застрашават околната среда и здравето на хората.

Продукти, които нямат подходящ заместител, няма да бъдат забранявани, а ограничавани. На артикулите ще има указания къде да бъдат изхвърляни, за да се отнасят потребителите по-отговорно. Пример за такъв артикул са мокрите кърпички.

Пластмасовата индустрия, която според официални източници през 2015 г. е имала оборот от 340 милиарда евро и в която са заети 1,5 милиона души, ще трябва да промени посоката си.

Що се отнася до тютюневата индустрия найлоновата опаковка при цигарите вероятно ще се наложи да остане. Задължение на производителите ще бъде да дадат своя принос при събирането на цигарени угарки. Цигарените филтри също съдържат пластмаса и според данни на ЕС са сред продуктите, които много често замърсяват околоната среда.

Европейската комисия се надява, че околната среда ще има много ползи от плана.   Мерките се вземат, за да се намалят въглеродните емисии с 3,4 милиона тона. До 2030 г. биха могли да се избегнат щети за околната среда на стойност 22 милиарда евро. Потребителите биха спестили до 6,5 милиарда евро.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах