сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Защо в САЩ умират толкова много чернокожи родилки?

6.6.2020 г.

Всички жени са уязвими към едни и същи състояния по време на бременноста, които могат да доведат до смърт. Защо тогава смъртността сред афро-американките е толкова висока?

от Рейчъл Джоунс, National Geographic; снимки: Линси Адарио

„Скъпи, искам да бъда неотразима“, казва 39-годишната Кира Джонсън на съпруга си, Чарлс Джонсън, докато реши косите си пред тоалетката в спалнята. На следващия следобед трябвало да тръгнат към престижния медицински център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, където били избрали да се роди вторият им син.

Кира приготвила бижута и рокля, за да бъде наистина красива при изписването. Семейство Джонсън били избрали и една от най-добрите болници в САЩ. Когато всичко друго е наред – здрава майка, здраво бебе и най-добрите възможни родителски грижи – защо да не си позволят бебето им да се роди в първокласна болница?

Лангстън Емил Джонсън се родил в 2:33 следобед на 12 април, 2016 г. Планираното цезарово сечение изглеждало рутинна операция - Кира дори успяла да накърми бебето веднага след раждането му. Тя дори представила Лангстън на 18-месечния му брат преди да заспи уморена.

Чарлс седял до леглото на съпругата си, когато забелязал кръв в катетъра й. Минавало 4 следобед, когато уведомил медицинска сестра за случилото. Така пише в оплакването, с което Чарлс повдигнал съдебен процес срещу Cedars-Sinai. То съдържало и всички подробности за грижите, които Кира получила. Изследвания, които й били направени, не включвали компютърна томография. Кира влязла в операционна около 12:30 ч. през нощта - 10 часа след цезаровото сечение. Коремната й област била пълна с кръв. Последните думи към съпруга й гласяли: „Скъпи, страхувам се.“ Това изречение шокирало Чарлс, тъй като Кира била изключително смела жена: тя живяла в Китай, говорила пет езика, имала разрешително за пилот на самолет и участвала в ралита със състезателни коли. Съпругът й се опитал да я успокои, че всичко ще бъде наред.

Кира починала в 2:22 сутринта на 13 април.

„Направихме всичко по силите си, за да спасим жена ви, но не успяхме“, спомня си Чарлс думите на лекарите. „ Сякаш целият ми свят се разпадна. Сякаш избухна бомба…майка й се строполи на пода, леля й започна да крещи, брат й бе неутешим.“

Смъртта на Кира е шокираща, но тя подчертава една сурова реалност: във времена, когато напредъкът на медицината е наистина смайващ – от генетични тестове, които могат да прогнозират вероятността от появата на определени болести до доскоро невъзможно лечение на някои видове рак – процентът на смъртните случаи при раждане в САЩ остава необичайно висок: на всеки 100 000 родилки умират 14. Според проучване на Световната здравна организация, проведено в 46 развити страни, единствено в Сърбия и САЩ процентът на смъртните случаи при родилките за периода 1990 – 2015 г. се е увеличил. В тези данни влизат майки, които умират поради усложнения в рамките на шест седмици след раждането.

В САЩ проблемът е белязан и от друга тревожна статистика: около 3 пъти по-вероятно е афро-американки да починат по време на или след раждане в сравнение с белите жени. В същото време от Центъра за контрол и превенция на заболяванията твръдят, че над 60% от смъртните случаи при раждане биха могли да бъдат предотвратени.

Процентът на смъртните случаи при раждане в САЩ все пак остава доста по-нисък в сравнение с този в развиващите се държави в Африка, където в 20 от страните на 100 000 майки умират 500. Но дори и там, където често медицинските центрове и достъпът до елементарно здравеопазване липсват, смъртните случаи от 1990 г. са намалели с близо 40 процента благодарение на решения, които не са свързани с технологии и включват повече акушерки и подобрения в пренаталните грижи и тези след раждането.

Всички жени са уязвими към едни и същи състояния по време на бременноста, които могат да доведат до смърт. Защо тогава смъртността сред афро-американките е толкова висока?

Според изследователи токсичният стрес (продължителното излагане на стресови събития), който расовите и етнически малцинства, в това число афро-американци, емигранти от Латинска Америка и индианци изпитват – без оглед на икономическия и социалния им статус – се отразява на физическото им здраве.

Това състояние е известно като „weathering” и е изследвано от професор Арлин Джеронимъс от Мичиганския университет, според която здравето на афро-американците започва да се влошава по-рано от това на белите хора заради кумулативния ефект на расизма и предразсъдъците.

Това донякъде може да обясни защо дори чернокожи майки с високо образование умират по-често, отколкото бели жени, които са почти без образование.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах