сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Истината за египетските владетелки и тяхната сила

19.12.2018 г.

В Древен Египет жените-владетелки запазвали обществото стабилно във времена на потенциален смут.

интервю с Кара  Куни

 от Саймън Уоръл,  National Geographic

Преди 3000 години в Древен Египет жените често управлявали и някои придобивали голяма власт – като Клеопатра и Нефертити. Въпреки това в новата си книга When Women Ruled the World: Six Queens of Egypt Кара Куни обяснява, че те само временно са заемали поста, за да го предадат на следващия мъж, предопределен за трона.

Да започнем с една от последните, но най-известни египетски кралици: Клеопатра. Казвате, че комбинирала „брилянтно лидерство с продуктивна утроба.“ Разкажете ни за династията на Птолемеите и за това как Клеопатра използвала тези две качества, за да управлява?

Това е много сложен въпрос.  Да бъдеш част от Птолемейската династия само по себе си е било посттравматичен стрес. Всеки син или дъщеря от този род е имал свое обкръжение, своя хазна, източници на власт и също споделена власт, но в рамките на подбрана система от братя или сестри…

Които са се избивали един друг.

Избивали са се редовно и безнаказано. Любимата ми история е тази на Клеопатра II, която била женена за брат си. Скарали се и брат й бил убит. После се омъжила за друг от братята си. Дъщеря й, Клеопатра III, прогонила майка си и застанала начело на страната заедно с чичо си, братът на Клеопатра II. После чичо й й изпратил (на Клеопатра II) пакет със собствения й син, насечен на парчета като подарък за рождения  ден. Накрая всички се събрали заедно по политически причини.

Клеопатра е вероятно единствената жена в историята, която използвала репродуктивните си способности като мъж, за да създаде наследници. Другите владетелки или управлявали от името на невръстно дете или защото не е имало мъжки наследник. Тогава те встъпвали в длъжност едва след детеродна възраст. Клеопатра  използвала продуктивната си утроба, за да роди деца от двама римски военачалници. От Юлий Цезар имала едно дете, а от Марк Антоний три – при това две от тях близнаци – и успяла да се справи. Поставила всяко от децата си начело на различна област от разрастващата се Източна Империя, която била в надпревара със Западната Римска Империя. Ако Марк Антоний, бе вземал други решения вероятно щяхме да говорим за Клеопатра и наследството й по различен начин.За нея днес се говори, че е била голяма красавица, но не бива да забравяме, че е била плод на кръвосмешение. А кръвосмешението не прави хората красиви. Монетите от нейно време не я изобразяват като голяма хубавица. Писмените данни по-скоро говорят за невероятен ум. Каквото и да е привличало римляните към нея, тя го е използвала добре, по-добре от всяка друга жена в историята.

Да поговорим за друга влиятелна жена. Казвате, че : „Няма друга египетска кралица, която да олицетворява женската власт така, както Нефертити“. Запознайте ни с тази невероятна жена и ни обяснете как е спасила Египет в критичен исторически момент.

Най-трудно е да говорим за Нефертити, тъй като едва сега египтолозите започват да разгадават истинската й същност. А именно: водач на народа. Обсъждали сме я като красавица, но когато става политически лидер тя променя идентичността си. Сменя името си и се отказва от женствения си образ.

Когато казвам, че Нефертити е била най-успешната от жените-лидери имам предвид, че е успяла да оправи бакиите на мъжете, управлявали преди нея. За целта използвала своята емоционалност. Не се интересувала от собствената си амбиция. Дори е заличавала доказателствата за това, че е управлявала.

Египтолозите все още спорят дали изобщо е участвала в управлението, при това сама. Ако това е било така, тогава тя е изтрила женската си идентичност и сексуалност. Това говори много за политическата власт и какво прави тя с жените.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах