сп. National Geographic - Май 2019
National Geographic KIDS - Май 2019

Научно откритие: РИСКЪТ ОТ ИНФАРКТ Е МНОГО ГОЛЯМ НА БЪДНИ ВЕЧЕР - и то точно в 22 часа

19.12.2018 г.

Учени от Karolinska Institute в Швеция разкриха съвсем точно колко стресиращи са дните около Коледа. В наблюдение, продължило 16 години, са участвали повече от 283 000 души. Проучването е публикувано в британското списание The British Medical Journal и доказва следното: Бъдни вечер крие огромен риск за здравето и дори риск от смърт.

 

В 22 часа опасността е най-голяма

Изследователите установиха, че на Бъдни вечер, и по-точно в 22 часа, има повече инфаркти, отколкото през всеки друг ден от годината. 37% е рискът да ви сполети инфаркт точно тогава. Проучването твърди, че около Коледа рискът се увеличава с 15%.

„Дните около Коледа са свързани с повишен риск от инфаркт, особено при хора със сърдечносъдови проблеми, диабет или над 75-годишна възраст“ – твърдят учените. В предишно проучване те установиха, че скуката и студеното зимно време също увеличават риска от инфаркт.

Съществуват различни причини защо инфарктът е толкова често срещан на Бъдни вечер – стрес около подготовката за Коледа и семейната трапеза, радост при разопаковането на подаръците, нездравословен начин на живот с малко движение, недостиг на слънчева светлина, твърде мазна храна и сладкиши, както и значителна консумация на алкохол в дните около Коледа.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах