сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

ЗАЩО КРАЛЯТ ВЪЗНАГРАДИ ПИРАТА?

14.12.2018 г.

През 1680 г. английският пират Бартоломей Шарп с екипаж от 300 души прекосява Централна Америка и се озовава във водите на Панама. Пленява испанския кораб Trinity и го използва, за да нападнат други испански кораби по тихоокеанското крайбрежие на Централна и Южна Америка. Подвизите му стават известни благодарение на удивително точните дневници, който петима от пиратите, включително и Шарп, водят.

От разказите в тях знаем, че едно от най-ценните съкровища, което са плячкосали, не е злато или сребро, а атлас с испански морски карти. По-късно Шерп поръчва цветно илюстрирано копие на откраднатия атлас и го подарява на краля на Англия, който в отговор вероятно го е дарил със свободата му, а защо не и с живота му.

Дръзкото нападение се случва край бреговете на Еквадор. В раната утрин на 29 юли 1681 г. член на екипажа на Шарп забелязва платната на испански кораб. Преследват го, убиват капитана и превземат кораба Rosario. На борда намират стотици стъкленици с вино и ракия, плодове и малко пари. Преди да отрежат мачтата на Rosario и да го зарежат в океана с 40 моряци на борда, прехвърлят плячката на своя кораб. Изоставят обаче 700 плочи тъмен сив метал, мислейки го за ламарина. Голямото им разочарование идва по-късно, когато разбират, че това е нерафинирано сребро – „най-богатата плячка, на която бяхме попаднали по време на цялото пътуване“, пише в дневника един от пиратите.

Те обаче не подценяват стойността на друг предмет, открит на кораба. Шарп го описва в дневника си като „испански ръкопис с огромна стойност“. Един от хората му пише, че това е „велика книга, пълна с морски графики и карти, съдържаща много точно и ясно описание на всички пристанища, потоци, реки, капани и брегове, принадлежащи към Южното море, както и навигации, обикновено изпълнявани от испанците в този океан“.

Под „Южно море“ той има предвид Тихия океан. През 1513 г. Васко Нунес де Балбоа е първият европеец, достигнал до Тихия океан през Новия свят, прекосявайки тясната земя, разделяща Атлантическия океан и Панама, подобно на Шарп и компанията. Тъй като сухопътният маршрут минава от север на юг, Балбоа го нарича Южно море.

Век и половина по-късно испанците все още контролират тези води, а Англия отчаяно иска част от тях. Ето защо испанският морски атлас бил толкова ценен. Екипажът на Rosario се опитал да го изхвърли зад борда, но Шарп някакси успял да го спаси.

След плячкосването на Rosario хората на Шарп продължават да нападат кораби по крайбрежието на Тихия океан, така причиняват огромни финансови загуби на испанците. Унищожават 25 кораба и убиват повече от 200 души. След връщането си в Лондон през 1682 г. Шарп го очакват неприятности. Испанският посланик, разбрал за смъртта на капитана на Rosario, иска Шарп да бъде съден и обесен за пиратство. По време на съдебния процес двама свидетели дават показания, доказващи вината на пирата, но въпреки това изненадващо той е оправдан.

Причината може би е била в атласа. Шарп знаел от самото начало, че ще представлява голям интерес за крал Чарлз II. По времето, когато вървял процесът, кралят вече бил видял атласа и поръчал да се изготви английско копие.

Първото копие за краля е с посвещение, написано от Шарп. Това е разбираемо. Вместо да бъде обесен, Шарп получава титлата капитан на Кралския флот и кораб, за да открие потъналия около Бахамите испански кораб със съкровища. Но тези почести не могат да го укротят. Той поема към Западна Индия и възобновява живота си на престъпник. Пират в сърцето си, Бартоломей Шарп си остава такъв и до края на дните си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах