сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Добрата новина е вдъхновяваща

13.12.2018 г.

Фотографиите на Ейми Витале в календара на Lavazza за 2019 г., са посветени на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие на природата

Годишното издание на календара на Lavazza – Good for Earth, направи своя дебют по традиция в Торино, Италия. Там се намира и централата на компанията. Календарът разказва за добрия пример на хора, решени да помогнат за опазването на планетата. Това е направено чрез фотографии на фотожурналистката от National Geographic Ейми Витале и шест арт инсталации в естествена околна среда, създадени от рекламната агенция Армандо Теста. Ейми Витале споделя позитивното изживяване от добрите новини за Земята, а в същото време от агенция Армандо Теста разработват проект, в който природата е доминиращата сила. Всичко това, в партньорство с Програмата на ООН за околната среда, води до създаването на шест уникални арт инсталации в защита на природата на четири континента.

„В Good to Earth природата е изкуство и вдъхновява поведение на уважение към природата. Това става чрез оригинален микс от една история, разказана в поредица от фотографии на Ейми Витале и произведенията на световноизвестни градски художници, обединени с цел прераждане на околната среда“, обяснява Франческа Лаваца, куратор на календара и член на Съвета на директорите на Lavazza. „Днес имаме огромна нужда от изкуство, което не е самоцел, а оставя следа, вдъхновява хората и събужда съвестта.“

Носителка на шест награди World Press Photo, Витале документира дивата природа и бракониерите в Африка, разказа историята на конфликта между човека и околната среда, работи върху инициативи за спасяване на северния бял носорог и за повторното въвеждане на панда в естествената й среда. Философията й „изживей историята“ я е отвела в над 100 държави, където живее в кални колиби и военни зони, разболява се от малария и се прикрива като панда, за да разкаже историята на техния таен живот (автор на бестселъра Panda Love). „Колкото повече документирам хората и техните проблеми, осъзнавам, че отразявам природата, и колкото повече документирам природата, осъзнавам, че фотографирам живота на хората“, споделя Витале.

Календарът Lavazza Good to Earth 2019 г., който е достъпен за онлайн сърфиране в lavazza.com, кани всички фотолюбители да участват, за да продължат мисията Good to Earth. Целта е да се създаде виртуален фотографски архив на добрите инициативи, които запазват природата и са полезни за Земята. За да споделят своите истории, потребителите могат да публикуват снимка на Instagram с hashtag #goodtoearth до 31 януари 2019 г.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах