сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

МЪРТВО МОРЕ СТАВА ВСЕ ПО-МЪРТВО

12.12.2018 г.

QASR EL YAHUD, Израел. Типичен ден на брега на река Йордан. Краят на октомври е и поклонници от цял свят слизат от туристическите автобуси.

Американска група се моли на мястото, на което в Библията пише, че е кръстен Исус Христос. Група немски туристи пеят църковна песен. Рускини в бели роби се потапят в кафявите води на реката. Французойка налива две пластмасови бутилки с предполагаемата свещена вода, за да полее главите на бебетата по време на кръщене в родината си.

Това, което много от тези религиозни туристи не знаят, е, че тази вода, в едно от най-свещените места за християнството, е замърсена от канализацията. Правителството е добре запознато с проблема, но единственото предупреждение е малък знак близо до паркинга, който гласи, че водата не е годна за пиене.

„Всичко това показва, че икономическите интереси са по-важни от общественото здраве“ – твърди Гидън Бромбърг, директор на EcoPeace Middle East, израелско-йорданско-палестинска екологична организация за укрепване на мира.

Според Министерството за защита на околната среда на Израел Мъртво море – най-ниската точка на Земята – намалява с 1.20 метра годишно. Дължината му от 48 километра е наполовина от това, което беше преди век. По водите на Галилейското езеро, по които според библейската легенда е вървял Исус Христос, скоро може да се случи подобно съвременно чудо. Това е най-голямото езеро в Израел и отдавна е основният източник на сладка вода в страната. Но днес солеността му е най-високата, отчетена през последните 50 години и продължава да нараства.

Тези водоизточници са не само библейски места, свещени за милиарди хора по света, но и са от решаващо значение за оцеляването на хората, живеещи покрай тях. Те са се формирали в люлката на цивилизацията, много преди Клеопатра да се къпе в Мъртво море заради лечебните му сили. Мнозина се притесняват какво ще се случи с тази променлива част от света, ако водоизточниците продължават да намаляват.

Израел споделя тази вода с три съседни страни: Ливан, Сирия и Йордания.

Положението с питейната вода също е тревожно. До неотдавна Галилейското езеро беше основният източник на питейна вода в Израел. Но днес нивото му е най-ниското, отчетено през последните 20 години и няма да е трудно да се разходим по водата му. А тази година в езерото се появи нов остров.

Според изследване, публикувано през месец септември в списание Science of the Total Environment, прекомерната употреба за селскостопански нужди е основната причина за изчерпването на Галилейското езеро. Йордания и Сирия също отклоняват вода от река Йордан, намалявайки дебита на Мъртво море.

През 60-те и 70-те години на миналия век хотел Lido на брега на Мъртво море е предпочитана туристическа дестинация. Докато гостите му обядват и пият вино, вълните се надпреварват коя първа ще ги намокри. Но с течение на времето водата се отдръпва. Впоследствие през 80-те години на миналия век хотелът е принуден да затвори врати. Днес е изоставена, разпадаща се циментова фасада. Мъртво море е на около 1.6 километра от Lido и 39 метра по-ниско, отколкото в разцвета му.

Според Министерството за опазване на околната среда Мъртво море ще продължи да намалява с един метър годишно, докато достигне две трети от сегашния си размер. Министерството твърди, че 80% от това изчерпване се дължи на отклоняване на основния водоизточник река Йордан. Около 95% от тази отклонена вода обслужва домакинствата и земеделските региони на Йордания, Сирия и Израел.

През последните 15 години Израел и Йордания са в преговори за план за изпомпване на вода от Червено море до Мъртво море. Така нареченият проект „Червено-мъртъв“ вече е договорен, но кога ще бъде изпълнен, е мистерия.

И все пак Бромбърг твърди, че гарантирането на водната сигурност в региона може да се окаже обединяващата причина за Сирия, Йордания, Израел и палестинците. „Това би могло да насърчи сътрудничеството поради съществуването на общ интерес. Ние всички сме в една и съща лодка и или потъваме заедно, или плуваме заедно.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах