сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Убиват прилепи и пият кръвта им

11.12.2018 г.

Всеки месец в Боливия се продават хиляди прилепи. Предполага се, че кръвта им помага при лечение на епилепсия и други заболявания

Никак не е трудно да си купиш прилеп от пазарите в Боливия. Обикновено се продават в кутии от обувки. В някоя от тях има по 20 броя.

Хората ги купуват, за да пият свежата им кръв, тъй като се предполага, че има лечебни свойства – по-специално, помага при епилепсия. „Вярата е добре вкоренена в нашето общество“ – обяснява специалистът по прилепи Луис Ф. Агуар, директор на Центъра за биоразнообразие и генетика в University of San Simon в Кочабамба.

„Веднъж получих телефонно обаждане от боливиец, живеещ във Франция, който ме разпитваше за прилепите. Човекът искаше да излекува детето си, страдащо от епилепсия, давайки му кръв от прилеп.“ В този случай и всички подобни Агуар отговаря по един и същи начин: „Няма доказателство за медицинската полза от пиенето на кръв от прилеп“ и той категорично се противопоставя на тази практика.

И все пак, вярата и убийствата продължават. Официално ловуването на прилепи е незаконно. Законът в Боливия забранява убийството или продажбата на всяко диво животно без подходящо разрешително, а престъплението се наказва с до шест години затвор. Изследванията, публикувани от Aguirre през 2010 г., съобщават, че само в четири от най-големите боливийски града за месец се продават повече от 3000 прилепа.

Трудно е да се докаже или опровергае, че кръвта от прилеп ще помогне да се излекува епилепсия. Според Агуар, ако човек с епилепсия пие кръв от прилеп и известно време няма гърчове, но след това се появят, вярващите ще решат, че силата на кръвта е изчезнала и трябва нова.

Практиката е превърната в ритуал, а предполагаемите сили на кръвта от прилеп остават неясни. Боливийците изпитват голямо уважение към традиционната медицина, която включва жертвоприношения и лечения с билки. За да донесе късмет на дома или научната лаборатория, пепелта на ембрион от лама се заравя под сградата. Кръвта също се разглежда, като оживителна сила.

Обикновено прилепът се купува жив, главата му се отрязва и кръвта се пие директно, разяснява Агуар. Вторият вариант е, ако прилепът вече е мъртъв. Тогава той се изпържва заедно с козината и се поставя в торбичка, напоена с алкохол, който се пие в бъдеще.

Змиите също често се поставят в бутилки с алкохол. След известно време този алкохол се пие с надеждата, че ще увеличи половата сила, издръжливостта или плодовитостта.

Всяко намаляване на броя на прилепите може да е опасно за екосистемите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах