сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

24.11.2018 г.

Кашалот, намерен мъртъв край източните брегове на Индонезия, е погълнал голямо количество пластмасов боклук: 115 пластмасови чаши, 25 найлонови торбички, няколко пластмасови бутилки, две джапанки и торба с над 1000 връзки. Цялото съдържание на пластмаса в стомаха му възлиза на 6 килограма.

Разлагащият се труп на дългия 9,5 метра кит е бил намерен в понеделник край остров Капота в националния парк „Уакатоби“, съобщават новинарските емисии.

„Макар че не можем да сме сигурни за причината на смъртта, фактите, които виждаме са наистина ужасяващи“, казва Дуи Супрати, служител в организацията World Wildlife Indonesia.

Кашалотите обикновено се хранят с гигантски калмари, октоподи, риба, скариди, ракообразни и малки акули. Срещат се във всички океани и са обявени за застрашен вид.

Индонезия, с население от 263 милиона души и с 54 716 километра брегова ивица, се нарежда на второ място след Китай в списъка на 20-те най-големи замърсители с пластмаса на световния океан. Това сочи проучване от 2015 г., което установява, че всяка година 192 страни с излза на море допринасят за общо 8,5 милиона тона пластмасови отпадъци в океаните.

По-рано тази година Китай спря да изкупува пластмасови боклуци от други части на света, като по този начин наруши глобалната рециклираща индустрия и измести кризата със световните пластмасови отпадъци към Югоизточна Азия.

Лухут Бинсар Панджаитан, индонезийският министър на Морското дело и рибарство, сподели пред Associated Press, че намирането на този кит би трябвало да повиши информираността на хората за пластмасовите отпадъци и нуждата да се намали нейната употреба. Той каза, че една от основните цели на правителството е да намали употребата на пластмаса в страната с около 70% до 2025 г. Министърът добави, че правителството полага усилия да убеди магазините да не предлагат найлонови торбички на клиентите си и че в момента тече образователна програма в училищата, чиято цел е да информира децата за проблемите с пластмасовите отпадъци.

„Новината за намерения мъртъв кит много ме разстрои“, сподели той пред  Guardian. „Това означава, че много други морски животни са заразени с пластмаса, което застрашава и нашия живот.“

Това е вторият случай на намерен кит със стомах пълен с пластмаса за последните месеци. През юни, в южната провинция Сонгкхла, близо до малайзийската граница, е бил намерен кит гринди. В продължение на пет дни спасителните екипи се опитвали да съживят животното, но напразно. Преди да умре, китът изплюл пет найлонови торбички. При аутопсията били намерени още 80 торбички и парчета боклук, които били общо 8 килограма.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах