сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

По-топлият климат е причина за опустошителните пожари в Калифорния

3.8.2020 г.

В Калифорния отново бушуват пожари. Евакуирани са над 7000 души.

 от Алехандра Борунда, National Geographic

Калифорния е по-гореща и по-суха отколкото когато и да било и това е предпоставка за върлуването на все по-големи пожари.

Пожарите са типични за Калифорния. Много от екосистемите, от шубраците в Южна Калифорния до северните борови гори, са привикнали към тях. Но от 1980-те пожарите стават все по-ожесточени и обхващат все по-големи територии. Петнайсет от 20-те най-големи пожара в  историята на Калифорния са се случили от 2000 г. насам.

Защо? Повечето от най-горещите и сухи години за щата също са били отбелязани през последните две десетилетия.

През изминалия век Калифорния се е затоплила с около 6 градуса по Целзий. Този прекомерно горещ въздух изсмуква водата от растенията и почвата, и така дърветата и храстите се пресушават и стават лесно запалими. Днес растенията по-лесно губят водата, която съдържат, казва Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Поради този ефект на глобалното затопляне горските пожари стават все по-мащабни както в Калифорния, така и в западните части на САЩ, казва ученият Парк Уилиямс от Колумбийския университет.

Има и още един фактор – летният, сух сезон в Калифорния вече трае по-дълго. С всеки изминал ден растенията изсъхват все повече и стават по-лесно запалими.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах