сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Сам през Антарктида

7.11.2018 г.

Спортистът Колин О‘Брейди ще атакува сам един от най-страховитите райони на земята.

от Марк Синот

На южния край на планетата в момента започва сезонът на предизвикателствата и много приключенци се събират, за да осъществят различни преходи през Антарктида. Те се възползват от по-мекото лятно време, когато температурите са около -28°C, а не -60°C.

Сред участниците е и 33 годишният спортист Колин О‘Брейди, чиято амбиция е да премине със ски  мразовитите и безпощадни земи на Антарктида сам, като тегли запасите си с шейна без чужда помощ.

О‘Брейди се подготвя от години за тази експедиция, която той нарича The Impossible First. След като претърпява ужасна катастрофа, при която получава 25% изгаряния по тялото, през 2009 г. той печели Чикагския триатлон за аматьори. После поставя рекорд на Големия шлем за изследователи – предизвикателство, което включва покоряването на двата полюса и най-високите върхове на седемте континента (според блог, проследяващ постиженията, досега 63 души са успели да го направят). През последната година О‘Брейди започва да тренира за прекосяването на Антарктида – най-тежката задача, която му предстои.

На континента също така е и Луис Руд, капитан от британската армия и близък приятел на Хенри Уърсли, който опитва сам да прекоси Антарктида през 2015-16 г. По време на експедицията обаче той получава тежа инфекция и се обажда за помощ едва на 48 километра преди финала. Руд иска да посвети прехода си на своя приятел, който умира в болница в Чили въпреки усилията на местните лекари.

Както Руд, така и О'Брейди се надяват да станат първите осъществили прекосяването на Антарктида соло, без помощ отвън, макар че според някои специалисти това вече е постигнато. През 1996-7 г. Бьорге Оусланд завършва пътуването сам, като тегли всички свои запаси, с което печели титлата на първия човек прекосил сам Антарктида със ски. Той обаче използва и хвърчило. Други двама изследователи, Рюне Йелнес и Майк Хорн, осъществяват пътуването по същия начин. О‘Брейди цени постижението им, но смята, че преходът без помощта на хвърчило е коренно различен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах