сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Пет от Свитъците от Мъртво море в музея на Библията са фалшификати

26.10.2018 г.

Музеят на Библията във Вашингтон, който отвори врати на 7 ноември 2017 г. и е на стойност 500 милиона долара, представлява паметник на най-известната книга в света.

от Майкъл Грешко

Сред артефактите вероятно най-впечатляващи са Свитъците от Мъртво море – най-известните, намирани досега копия на библейския текст. Неслучайно основателите на музея харчат няколко милиона долара, за да се сдобият с 16 от тях за своята колекция.

Според изследванията обаче някои от изложените фрагменти са вероятно съвременни фалшификати. На 22 октомври 2018 г. музеят на Библията обяви, че 5 от 16-те фрагмента са вероятно подправени. Това твърдение се основава на анализи, проведени от Немския федерален институт за изследване на материали.

„Всеки, който смята, че в такъв мащабен музей няма експонати с оспорвана автентичност все едно вярва, че водата, която пием, не съдържа амеби“, казва изследователят Лорънс Шифман от Нюйоркския университет, който е бил консултант на музея.

Свитъците от Мъртво море са открити от бедуин-овчар в пещерите на Кумран и съдържат части от Библията, написани на иврит (Стария завет), които са на между 1800-2000 години. Това са най-старите копия на библейски текстове намирани досега.

Много от ръкописите са били закупени от бедуините от местния търговец Хали Искандер Шахин (известен още като Кандо), който ги е продал на колекционери и академични институции. След като през 1970 г. влиза в сила на конвенцията на ЮНЕСКО за културна собственост, търсенето и продажба на новооткрити свитъци става нелегално.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах