сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Защо е западнала египетската цивилизация?

22.10.2018 г.

Преди 2000 години климатична катастрофа заличила египетската цивилизация.

Фактът, че самоубийството на Клеопатра поставя началото на края на Древен Египет е само легенда. Истинската причина за упадъка на страната е много по-драматичен от политическите кавги.

Екип историци проследяват връзката между вулканичната активност на Земята и нивото на водата в Нил. Те установяват, че вулканично изригване е понижило нивото на водата в реката. Вулканите причиняват проблеми не само когато са близо до дома ви. Частици пепел и сяра могат да бъдат изхвърлени много високо в атмосферата и да помрачат слънцето. Това от своя страна повлиява температурите и валежите в доста отдалечени части на света.

Нил е бил център на живот по онова време. „При нормално ниво на водата в реката Долината на Нил би била една от най-плодородните земеделски области в света“ пише историкът Франсис Лодлоу от колежа „Тринити“ в Дъблин. Всяко лято реката е била подхранвана от мусони, които осигурявали водните запаси и образували плодородните наноси. Без това ежегодно събитие земеделието на Египет би било възпрепятствано, храната би била оскъдна, а търговията би замряла.

Исторически източници доказват, че подобен период всъщност е имало – след смъртта на Александър Велики през 232 пр. Хр. Тогава, при управлението на Клеопатра, на другия край на света, е имало вулканично изригване. Толкова много пепел и горещи газове са били изхвърлени в атмосферата, че мусони не е имало и това довело до страшен глад. При управлението на Клеопатра имало огромен недостиг на храна, а в градовете върлували епидемии. Този социален упадък дал предимство на Рим след смъртта на Клеопатра през 30 г. пр. Хр. при все още неизяснени обстоятелства.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах