сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Трябва ли да изключваме телефона си в самолета - обясняват пилоти

26.9.2018 г.

Всеки, който не си изключи телефона или не го сложи в самолетен режим при излитане, бива любезно помолен да го направи.

Освен стюардесите, пилотите също напомнят на пътниците да се уверят, че всички лаптопи, таблети и смартфони  и други устройства са изключени. Но защо ни позволяват да вземаме със себе си тези джаджи, ако наистина могат да причинят самолетна катастрофа? Чак катастрофа – едва ли.

Пилотът на EasyJet, Крис Фостър разкри пред Liverpool Echo тайна, за която отдавна подозираме: „Комуникационните системи на борда в наши дни са усъвършенствани. Мобилните телефони не могат да им повлияят.“

„Забраната за използването на телефони е много стара и идва от времето, когато мобилните телефони са били правени по различен начин и устройства като iPad и други джаджи дори не са се предлагали на пазара“, казва 50-годишният пилот.

Авиаторът Корд Шеленберг потвърждава казаното: „Ако наистина беше опасно да се използват телефоните по време на излитане и кацане въздушните линии щяха да ги събират или напълно да ги забранят.“ Молбата за изключване на телефоните е по-скоро свързана с комфорта, казва експертът. Много от пътуващите биват притеснявани от звъненето на телефоните на съседите им.

Всеки, който има досаден спътник до себе си, чийто телефон звъни, може да напомни, че правилото за изключване е все още в сила и мобилните телефони трябва да са в самолетен режим.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах