сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Тайфун, ураган, циклон: каква е разликата?

18.9.2018 г.

Ураганите, циклоните и тайфуните са едно и също природно явление

От Кер Тан

Учените просто ги наричат с различни имена в зависимост от това къде възникват. В Атлантическия и северната част на Тихия океан бурите се наричат „урагани“ на името на карибския Бог на злото. В североизточната част на Тихия океан същите мощни бури се наричат „тайфуни“. В югоизточната част на Индийския океан и югозападната част на Тихия океан се наричат „силни тропически циклони“.

 За да бъде определена като ураган, тайфун или циклон една буря трябва да стигне скорост от най-малко 119 километра в час.Ако ураганните ветрове достигнат скорост от 179 км/ч тогава ураганът се определя като силен. Ако тайфунът удари 241 км/ч – както Усаги – тогава става „супертайфун“. Докато сезонът на атлантическите урагани трае от 1 юни до 30 ноември, тайфуните и циклоните следват малко по-различни модели.

Окото на урагана – неподвижния център, където налягането е най-ниско, а температурата на въздуха най-висока – обикновено се простира на 48 километра, като някои стигат и 200 километра ширина. Най-силните бури, еквивалентни на категория 5 по скалата на Сафир-Симпсън, поддържат ветрове със скорост над 250 километра в час.

Прогнозирането на пътя на урагана, тайфуна или циклона, след заформянето им е все още трудно.

От началото на 1970-те до началото на 2000-те броят урагани категория 4 и 5 се е удвоил, а продължителността както на тропическите циклони, така и на скоростта на най-силните им ветрове са се увеличили с около 50 % за последните 50 години.

Все още обаче няма научен консенсус относно връзката между климатичните промени и ураганите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах