сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Откриха тялото на загинала преди 31 години на Елбрус алпинистка

26.8.2018 г.

Планински спасители свалиха от Елбрус тялото на алпинистка, загинала преди 31 години по време на атака на най-високия връх в Европа, предаде ТАСС.

„Група туристи са се натъкнали на тяло на жена на височина около 4 хил. метра и са съобщили на спасителите. По предварителни сведения алпинистката е загинала при изкачване на Елбрус преди 31 години. Тялото е евакуирано“, съобщиха от пресслужбата на Планинската спасителна служба в Карачаево-Черкезка република.

Спасителите отбелязват, че през 1989 година, при атака на връх Елбрус, лавина е причинила смъртта на група от седем алпинисти. Телата на загиналите обаче не са били открити тогава. Самоличността на жената е установена, тъй като в нея са открити документи и самолетен билет. „Намерен е паспорт на името на Елена Константиновна Базикина, родена 1951 година, от град Нова Логода, Ленинградска област. Самолетният билет за полет Москва — Минералние води на 10.04.1987 година е също на нейно име“, уточняват от спасителната служба в Карачаево-Черкезия. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах