сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Първият частен резерват в България – уникално място

26.7.2018 г.

Първият частен резерват в България – уникално място На 50 км от София има едно китно място – Шаварите, първият частен резерват в България.

През годините мястото бе съзнателно занемарено и запуснато. Но точно когато си мислихме, че всичко е обречено на разпад и тотално заличаване, се появява един холандец, който е готов на много, за да спаси българската природа. И най-вече местността край устието на Искър.

Когато Патрик Смитьойс попада в местността Шаварите, той буквално е потресен... От това, че подобно райско място, същински оазис с най-забележителната екосистема в околностите на столицата ни, може да е оставено от държавата и хората на произвола на съдбата. Да се руши, замърсява и чезне с всеки изминал ден все повече и повече...

Ще се опитам накратко да ви разкажа предисторията на това, как 600 дка сметище за строителни отпадъци се превърна в резерват. През 90-те години рибарското селище Шаварите е приватизирано за шепа жълти стотинки от български „бизнесмени“. Препродадено е през 2006 г. с няколко хиляди процента печалба на група чуждестранни инвеститори. В началото те предвиждат да направят огромна ваканционна база и да застроят мястото край язовира. Да превърнат изключителната българска природа в място за печелене на пари.

Няколко години по-късно двама от инвеститорите се отказват от плана. Слава богу, проектът не се осъществява. И тук идва щастливата развръзка за нас и за страната ни. На тяхно място в дружеството влиза Патрик Смитьойс. Той успява да убеди останалите съдружници, че бизнес интересите трябва да останат на заден план и че най-важното нещо е да се спаси и възстанови уникалната природа на Шаварите.

Създаден е грандиозен екопроект, част от който вече е изпълнен, но има още какво да се направи. Патрик Смитьойс и колегите инвеститори от Холандия решават, че подобна красота и такова разнообразие от растения, птици и други животни не е честно да останат скрити от очите на българските любители на природата. Те взимат решение да изградят детски лагер в хармония с резервата. Идеята е малчуганите да могат свободно да се разхождат из великолепния парк и да научават нови и интересни факти за местната флора и фауна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах