сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Естествено моногамни ли са хората?

13.2.2019 г.

Хората не са моногамни в сексуално отношение по същия начин, по който множество птици са.

Гъските създават двойки за цял живот и на практика никога не се чифтосват с никого, различен от партньора им. Ние сме наречени „социално моногамни“ от биолозите, коeто означава, че обикновено живеем в двойки, но отношенията не са постоянни и понякога се случва да има секс извън връзката.

Има три основни обяснения защо при хората се е развила социална моногамия, и биолозите все още спорят кое е най-важното. Може би е защото човешките бебета имат нужда от много грижи и стабилните двойки могат да споделят товара на родителските задължения. Или пък защото мъжете желаят да стоят по-наблизо, за да възпрепятстват партньорките си да не изневеряват. Също така това би могло да е стратегия, която жените са развили, за да обезкуражат мъжете да убиват децата, за които подозират, че не са техни.

За хората моногамията носи ползи, защото увеличава шансовете за отглеждане на поколение, но при бозайниците всъщност е много рядка – по-малко от 10% от видовете бозайници са моногамни, в сравнение с 90% от птиците.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах