сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

През 2050 г. Япония ще произвежда само електромобили

26.7.2018 г.

През 2050 г. Япония напълно ще се откаже от производството на автомобили с бензинов и дизелов двигател и ще продава само електромобили и хибриди.

Това се казва в стратегия за развитие на автомобилостроенето, която е утвърдена от министерството на икономиката, търговията и индустрията.

Според новия план правителството е взело решение до 2050 г. да намали отделянето на вредни газове от японските автомобили с 80% в сравнение с показателите през 2010 г. „За постигането на тази цел ние възнамеряваме да продаваме в света само електромобили или коли с хибридни двигатели. Също така смятаме активно да развиваме и налагаме нови технологии за създаване на двигатели и акумулаторни батерии. Това ще става в тясното сътрудничество с автомобилните производители“, отбелязват от министерството.

С тези инициативи Токио иска да даде своя принос за реализирането на приетото през 2015 г. Парижко климатично споразумение. „Дългосрочната цел, която сме си поставили, се състои в разпространяването на електромобили в цял свят и допринасяне за ликвидацията на вредните парникови емисии в глобален мащаб“, се посочва в японската стратегия.

По-рано най-голямата японска автомобилостроителна корпорация „Тойота Мотор“ съобщи, че възнамерява да спре производството на коли с бензинови или дизелови двигатели към 2025 г. Подобна цел, само че към 2030 г., си е поставила и друга японска компания „Мазда“. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах