сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Най-устойчивата страна в света

22.7.2019 г.

Списание National Geographic Traveler класира лидерите в устойчивия туризъм.

Ето някои цифри: през 1950 г. в световен мащаб е имало 250 милиона международни туристи. Миналата година пътешествениците, желаещи да видят природните и културните чудеса на света, – от Големите миграции в Серенгети до градовете на древните инки в Перу – са били над един милиард.

Сега има повече места на които може да ходим и повече начини отпреди да стигнем до тях. С това идва и по-голямата отговорност да пазим крехката си планета за бъдещите поколения. Обединените нации определиха 2017 г. като Международна година на устойчивия туризъм и развитие, но едно място изпъкна сред останалите: това на Словения.

Миналата година този адриатически анклав, сгушен сред изумрудени полета, снежни върхове и искрящи води бе обявен за най-устойчивата страна в света. Словения получи 96 от 100-те индикатора за устойчивост (като околна среда и климат, култура и автентичност, природа и биоразнообразие). Нейната чудата старинна столица, Любляна, бе обявена за най-зелена европейска столица в Европейския съюз за 2016 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах