сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Ежедневието в Северна Корея

20.6.2018 г.

В страна, където поведението на гражданите се контролира изкъсо, фотограф улавя индивидуалности по улиците и фабриките в Пхенян.

В Северна Корея живеят 25 милиона души, но единствените портрети, които може да видите по улиците са тези на нейните лидери. Обикновените хора рядко биват снимани, освен ако не са част от по-голяма група – дори на сватбите си.

През 2017 г. френският фотограф Стефан Гладьо посещава Северна Корея, за да стигне до индивидуалността на нейните граждани. Във фабрики и ферми за него позират най-чистите работници. „В една страна, където „индивидуалисти“ не съществуват, правех нещо откачено, като молех хората да позират сами“, казва Гладьо. За това му напомнят непрекъснато хората, които го съпровождат и които избират кои места да посети. Той сам решава кого да снима, макар че гидовете му го протестират, ако се спре на някой твърде грозен, стар или невчесан.

Взет отделно всеки един портрет изглежда като усмихната пропаганда на авторитарния режим. Взети заедно от портретите лъха смущаващо сходство. Гидовете на Гладьо не могат да проумеят какво прави: „Те не можеха да видят това, което виждах аз“, казва той. „Толкова са далеч, живеят в някакъв друг свят.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах