сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Любовта към футбола в ретро фотографии

13.7.2020 г.

Тази година се навършват 90 години от първото състояло се Световно първенство по футбол. Тази година за първи път в историята заради пандемията от коронавирус се отлага Европейско първенство по футбол - вместо през 2020 г. то ще се проведе през 2021 г. Ето как изглежда любовта към популярния спорт в подборката от ретро фотографии на National Geographic

Футбол може да се играе навсякъде: по улички, плажове, зелени крайбрежия или стадиони за милиарди долари. Без оглед на обстановката, правилата са едни: трябва ви топка (или нещо кръгло), два отбора и врата (или друг маркер) към който да се целите, докато се забавлявате.

Спортът, наречен футбол, е най-известният в света и обединява начинаещи, професионални спортисти и супер-фенове. Макар феновете да подкрепят свой любим отбор, на всеки четири години светът се събира за месец, за да гледа националните отбори в международните мачове.

За първи път Световното първенство по футбол се състои в Унгария през 1930 г., когато 13 отбора се състезават за шампионската титла. Днес в първенството участват 32 страни и въпреки политическия безпорядък милиарди души подкрепят международното състезание. Всъщност през 2014 г. над три милиарда са гледали първенството, което доказва, че спортът наистина е „игра на хората“.

Футболът оказва положително влияние и извън игрището: той влияе върху икономическото развитие, равенството между половете и здравното образование като превръща радостта от играта в катализатор за социална промяна и развитие на общностите.

Разгледайте тези архивни снимки на National Geographic, отразяващи любовта към спорта.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах