сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Петър Ванев - 3 500 километра по Апалачката пътека

13.6.2018 г.

От планината Спрингер в щата Джорджия чак до връх Катадин в щата Мейн се простират 3500 км гъсти гори, стръмни склонове, бурни потоци и реки, дива и необятна природа с живописни гледки, наричана Апалачката пътека. Дължината на прехода определено не е като на Тихоокеанския хребетен път или Континенталния преход, но той е най-старият от трите и поставя основите на „Тройната корона“ по преходи на дълги дистанции в САЩ. Атмосферните условия са предизвикателство за физиката и психиката на всеки дръзнал да премине цялата му дължина в един сезон. Предварителната подготовка е сериозно начинание, а неглижирането на дори един детайл от нея би означавало провал.

Защо избра преход по Апалачката пътека?

След като преди година успешно преминах Тихоокеанския хребетен път (ТХП) и станах първият българин, който успешно завършва подобно пътешествие, реших че е време за следваща крачка. С прекосяването на ТХП придобих много повече опит и умения, които преди това дори не подозирах, че съществуват, a те със сигурност са приложими и по Апалачката пътека. Въпреки това не мисля да подценявам нито една от опасностите по този преход и ще съм подготвен за всичко, което може да ме очаква там. След близо шест месеца подготовка и проучване, срещи и разговори със спонсори, ежедневни тренировки и преходи в България съм щастлив, че съм на старта на на това предизвикателство. Започнах на 1 юни и планирам да стигна до края на Пътеката до началото на октомври. Преходът започва в щата Джоржия и продължава на север. Сезонът ще е напреднал и аз най-вероятно ще съм един от последните, които тръгват по това време, но разчитам на добрата ми физическа подготовка, за да настигна групите преди мен. С едно средно темпо от 35 км на ден очаквам в края на септември да достигна северната точка – връх Катадин.

С какво ще запомниш прехода по Тихоокеанския хребетен път?

Преходът по ТХП ще помня с живописни гледки, които и най-добрият фотоапарат не може да заснеме. Места, до които и най-скъпият джип не може да те закара. Душевен мир и удовлетвореност, които нищо материално не може да компенсира. Една специална глава от моя живот, която планирам да превърна в книга, съвсем скоро, благодарение на подкрепата на издателство „Вакон“. Връзката ми с природата и всичко свързано с нея е абсолютна и неразрушима и всяка следваща стъпка, която оставям след себе си, ще носи този отпечатък.

Какво включва подготовката за прехода по Апалачката пътека?

В практичен план съм подготвен с чифт удобни обувки, в които краката ми няма да страдат както по ТХП, и изключително надеждната ми водоустойчива екипировка за проливните валежи и обичайните бури, които ме очакват по онези 3500 км от Джорджия до Мейн. Ще взема и пинсети и вазелин. В определени участъци на Апалачката пътека има изключително много кърлежи, а заразяването с лаймска болест при ухапване от кърлеж е високорисково.

Ще търсиш ли компанията на други пътешественици по време на прехода или предпочиташ да вървиш сам?

Дълго след като се върнах от ТХП, мислех, че самотата е едно от основните предизвикателства в подобни начинания. Затова се надявам, че ще срещна хора със сходно мислене, с които да „изгоним“ самотата, но при липсата на този фактор ще разчитам на снимки на най-близките ми. Спирките в градчетата за хранителни запаси и достъпът до комуникацията с близките и хората от страницата ми в социалните мрежи ще бъдат зарядното за социалната ми батерия. Срещите със странни, цветни, различни и много интересни хора беше едно от най-силните и вълнуващи неща, които ми се случиха по време на прехода на ТХП, надявам се, че ще имам такъв късмет и по време на този преход.

Може би за някои ще прозвучи странно, но съветът ми към всеки пътешественик е: „Не пътувай сам!“. Ако въпреки всичко това е предпочитаният начин за пътуване, добре е всеки да познава собствения си лимит и къде е границата между разумните решения и глупавите. Планирането напред е изключителен помощник в непредвидените ситуации.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах