сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Изгорени скелети - следи от древно готическо нашествие по българските земи

11.6.2018 г.

Детето и двама възрастни са живели в древния Филипополис преди България да бъде завладяна от германските воини.

По скелетите може да съдим, че хората са загинали от страшна смърт. Останките на възраст 1700 години са на дете и двама възрастни и са били намерени при разкопки край Пловдив. На останките попада археологът Елена Божинова от Пловдивския археологически музей.

Според нея и екипа й мрачното откритие вероятно е свързано с древно нашествие на готите в района. Следи от готически нападения и преди са намирани, казва Божинова, но намирането на скелетни останки е изключително рядко.

Белезите по всички скелети сочат, че хората са загинали при опожаряване. Изследователите установяват, че един от скелетите е на жена, която все още носи две бронзови гривни. Близо до костите на другия скелет археолозите са намерили шест монети и бронзова фигурка на римската богиня Венера със златно колие. В скелета на детето археолозите са намерили връх на стрела, което предполага мъчителен край.

„Стратиграфското положение на изгорялата къща и артефактите навеждат на мисълта, че пожарът се е разразил около средата на трети век, когато градът е бил завладян от готите“, казва Божинова.

Готите били германски народ, чийто разцвет настъпил след края на първото хилядолетие. Вероятно са най-известни с това, че атакуват западащата Римска империя през трети век и опустошават Рим през 410 г. сл. Хр.

Готите нападат Филипополис през 251 г. и опожаряват по-голямата част от града. Той се счита за един от най-древните градове в Европа и е съществувал стотици години преди да го завземат римляните. По-късно става част от Османската империя. Археолозите все още изучават историческите пластове на града.

Така например екипът изучава останките на каменно-тухлени постройки, правени между II и XIV век. Наред със скелетите археолозите открили и останките на главна улица, от двете страни на която е имало къщи и магазини, както и арка, вероятно служила за паметник.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах