сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

НАСА откри органични молекули на Марс

8.6.2018 г.

Експертите от космическата агенция на САЩ - НАСА - предполагат, че са открили в проба от повърхността на Червената планета молекули на редица органични съединения, засега с неизвестен произход.

Това бе обявено на пресконференция в четвъртък, излъчена на сайта на НАСА. Дженифър Айхенброуд, която е биохимик, вижда възможността произходът на този вид молекули да е от живот, но без това да е доказателство."Ние не знаем дали е имало живот на Марс".

НАСА уточнява, че става въпрос за съединения, съдържащи въглерод, посочват се и тиофен и толуол. Възможно е произходът на тези молекули да не е биологичен, информацията, с която разполагат учените не дава отговор за произхода. Според изследователя от Центъра за космически полети "Годард" в Грийнбелт, щата Мериленд, Пол Махъфи, който ръководи програмата за изучаване на Слънчевата система, не става въпрос за намиране на следи от живот на Марс. В същото време той посочва, че "органичните съединения имат ключово значение за нашите търсения на живот".

Образците са получени с помощта на сондата на марсохода "Кюриосити" (Curiosity). Дълбочината на сондиране на тази система е до 5 см. Възрастта на находката е над 3 милиарда години. Според НАСА откритието е в полза на теорията, че някога на планетата може да е бил възможен живот.

С помощта на марсохода са получени и нови данни за "сезонни изменения на равнището на метана в атмосферата". не се изключва възможността метанът да е от биологичен произход, но засега няма доказателства за това. В същото време последните открития подкрепят посоката в която учените търсят следи от живот, констатира ръководителят на дирекцията за научни мисии на НАСА Томас Цурбухен.

Космическата мисия "Марс сайънс лаборътори" (Mars Science Laboratory) е успешен проект на НАСА, който на 6 август 2012 г. успешно спусна марсохода "Кюриосити" в кратера Гейл на планетата Марс. Основната му цел е да открие доколко Марс е пригоден за живот, като изучава неговия климат и геология, и събира информация за бъдещ полет с обитаем апарат към Марс. /БГНЕС, ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах