сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Еверест - 65 години епични изкачвания

14.6.2018 г.

Десетилетия след като Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей стигат до Еверест, катерачи от всички краища продължават да насочват поглед към най-високия връх на света.

Близо 100 години след като учените определят Еверест за най-висoкия връх на света, новозеландският катерач Едмънд Хилари и непалският шерп Тензинг Норгей първи стигат до най-високата му точка. На 29 май 1953 г. те се изкачват догоре по югоизточния ръб.

„Както Тензинг, така и аз, смятахме, че след нас едва ли някой друг ще се опита да изкачи върха“, споделя на времето сър Едмънд Хилъри. „Изобщо не се оказахме прави.“

Оттогава стотици смели катерачи и експедиции от цял свят се отправят към Еверест. Някои тръгват по стъпките на Хилъри и Тензинг, а други поемат нови пътеки към върха. За съжаление голям е броят на онези, поели последен дъх там горе.

Въпреки това Еверест продължава да изкушава и катерачи от цял свят броят дните до началото на сезона.  В тази галерия са подбрани исторически снимки от архивите на National Geographic, които представят планината и някои от катерачите, опитали се да я покорят.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах