сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Кадри от китайско-корейската граница

1.6.2018 г.

Миналият декември фотографът Илайджа Хурвиц пътува до китайската граница със Северна Корея покрай река Ялу.

Той установи, че границата е изненадващо пропусклива, особено извън големите градове, ако не се броят няколкото охранителни камери.

Дандун е китайски град и център на търговия, както легална така и нелегална, между двете страни. Той е и място за срещи на семейства и размяна на стоки и пари, особено в периоди, когато границата не се следи изкъсо. Преди векове той е бил част от корейската династия Корио. В края на династията през XIV в. река Ялу става граница между Китай и Корея. Много етнически корейци joseon-jok живеят тук от векове и говорят местния език.

Откъм китайска страна Хурвиц вижда колко затегнати са нещата особено в Чангнай, малко градче на около 10 часа път северно от Дандун, разположен срещу Хиесан от корейска страна.

„Това е вероятно най-напрегнатото място, което някога съм посещавал. Местните са изключително предпазливи спрямо външните хора и чуждестранните журналисти, които са били обвинявани в шпионаж и хвърляни в затвора. Шофьорът ми бе изключително параноичен тук, навсякъде имаше охранителни камери и местните ме гледаха страшно подозрително“, разказва фотографът Хурвиц, който живее в Лос Анджелис. „Единствено тук усетих, че трябва  да крия апарата си докато снимам покрай границата. Имаше полицейски постове, където проверяваха колата ни.“

От другата страна на реката на пръв поглед севернокорейският живот остава драстично различен и застинал: няма как да се избяга от бедността, отчаянието и липсата на елементарни удобства. Така както китайските туристи гледат Северна Корея от лодките си, гражданите на Хиесан са свикнали да виждат китайските туристи от другата страна на реката.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах