сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Смело решение на Швеция пази природата

14.5.2018 г.

В много козметични продукти се съдържат пластмасови частици – т.нар. микропластмаса. Тя трудно се разгражда, тъй като има плътност, сходна с тази на водата. Затова природозащитниците от години се борят срещу нея.

Сега Швеция е решила да сложи край на използването на микропластмасата в козметичните продукти. От 1 юли 2018 г. скандинавската страна ще забрани продажбата на продукти, които съдържат пластмасови частици. Подобни продукти, които са вече на пазара, ще могат да бъдат купувани до 1 януари 2019 г.

От юли месец в Швеция ще бъде одобрявана единствено козметика без микропластмаса

Това важи за пастите за зъби, кремовете, шампоаните и душ-геловете. Накратко: козметика, която се отмива, позволява на микрочастиците да навлязат в повърхностните води чрез канализацията. Дребните животни като рибите и други морски обитатели поглъщат частиците, които на свой ред отново ги включват в хранителната верига. Експерти от Института „Лайбниц“ за проучване на Балтийско море са изчислили, че в океаните се носят около 250 000 тона пластмаса, голяма част от която микропластмаса.

Според статистика на Федералната агенция за околна среда козметичната индустрия използва около 500 тона полиетилен годишно в продуктите си, както и други видове пластмаси като полипропилен и найлон.

Примерът на Швеция би могъл да вдъхнови и останалите страни от Европейския съюз.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах