сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Защо да си вземем умна жена

2.5.2018 г.

Когато става въпрос за любов често се сблъскваме със стереотипи. Обикновено предполагаме, че жените се интересуват единствено от парите на бъдещия си партньор. От друга страна смятаме, че мъжете избират половинката си само по външния вид. Дамата не бива да е твърде умна.

Лорънс Уейли, професор от Абърдийнския университет, който от дълго време изучава деменцията, съветва: „Ако един мъж иска да живее по-дълго, трябва да си вземе умна жена.“ Уейли изказва това твърдение в лекция озаглавена: „Деменцията: как да се предпазим?“, по време на Оксфордския литературен фестивал. Няма по-добър буфер срещу деменцията от интелигентността!

За да изучат връзката между интелигентността и деменцията учените изследвали мъже близнаци и влиянието на партньорите им върху стареенето и душевното им здраве. Резултатът: някои мъже с по-малко интелигентни жени показали признаци на деменция по време на експеримента. Мъжете, женени за по-умни жени, нямали подобни симптоми.                            

Остава загадка защо много интелигентни жени просто не могат да открият правилния партньор. Умните мъже от друга страна изглежда нямат подобен проблем. Изследователи от Варшавското училище по икономика установили в експеримент, че това не са празни приказки.  При проведено проучване 554 необвързани души трябвало да говорят помежду си в продължение на 4 минути. След това трябвало да оценят партньора по отношение на привлекателност и интелигентност и да решат дали биха искали да го срещнат отново.

Учените стигнали до обезсърчаващо заключение: колкото по-умна е жената, толкова по-малко атрактивна е тя за мъжете.

Твърде интелигентните жени трябва да са много красиви, за да имат шанс

Като цяло мъжете участници в проучването имали по-високи изисквания към външния вид отколкото към интелекта. Изследователите установили, че мъжете дори предпочитали жени, които изобщо не са умни, вместо твърде интелигентните. Жени със средни показатели по отношение на интелигентността имали значително по-големи шансове за втора среща отколкото онези с високи.

Изводът: колкото по-интелигентна е жената, толкова по-добре трябва да изглежда, за да привлече интереса на мъжа за втора среща.

Впечатлението, че интелигентните жени понякога трябва да се правят на тъпи за да не потискат потенциалните си партньори се потвърждава от учените.

Според проведения експеримент с бързите срещи жените виждат нещата малко по-различно. Мъже, които не били визуално привлекателни можели да балансират шансовете си с високо ниво на интелигентност.

Интересно, тъй като едно и също качество се оказва минус за единия пол, но плюс за другия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах