сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Болестта мирише

27.4.2018 г.

Телата ни излъчват стотици летливи органични съединения, които определят собствената ни миризма. Когато сме болни или неразположени промените в тези химически вещества влияят на начина по който миришем.

Някои учени смятат, че ако можем да установим как миришат болестите ще успеем чрез обонянието си да идентифицираме заболявания, които иначе трудно се откриват на ранен етап – като рак или мозъчни травми. Наскоро шотландката Джой Милн стана известна със способността си да различава страдащите от болест на Паркинсон само по миризмата на тениската.

„Хората умеят да различават болестите по миризмата“, казва Валери Къртис, изследовател на общественото здраве от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и автор на книгата Don’t Look, Don’t Touch, Don’t Eat.

„Знаците за дадена болест, като гъста слуз, повръщано или гной, са едно от нещата, които хората намират за най-отблъскващи“, казва Къртис. Отвращението е нашият начин да избягваме онова, което може да ни навреди, така че „има известен еволюционен смисъл в това, че използваме носовете си да различаваме болестите“.

Но да започнем от това защо болните хора миришат различно? Отговорът е, че телата ни постоянно изпускат летливи вещества във въздуха. Те се носят от дъха ни и буквално се отделят от всяка наша пора. Те са различни в зависимост от възрастта, начина на хранене и от това дали някоя болест не е нарушила механизма на нашия метаболизъм. Микробите, живеещи в червата и кожата ни, също допринасят за характерната ни миризма като разграждат метаболитните остатъчни продукти. Като цяло човек представлява ходеща фабрика за миризми и ако им обърнем внимание може на време да установим, когато нещо не е наред.

Наскоро случаят с жена, която по миризмата може да различи болните от Паркинсон, привлече общественото внимание върху идеята, че болестите се надушват. Болестта на Паркинсон е трудна за диагностициране – докато хората разберат, че са болни те вече са загубили половината от мозъчните клетки произвеждащи допамин.

Но преди шест години, преди тази диагноза да бъде поставена на съпруга й Лес, Джой Милн забелязала, че той мирише странно. Лес миришеше „някак като на дървесина, като на мускус“, раказва Милн за Telegraph. Години по-късно в стая пълна с пациенти болни от Паркинсон тя осъзнала, че тази миризма е била типична не само за Лес - всички хора с Паркинсон миришели по този начин.

Счита се, че кучетата имат изключително добро обоняние и някои от тях биват обучавани, за да различават болни от рак. Ново проучване обаче доказва, че хората също умеят да различават доста миризми. Съдейки по броя неврони в обонятелните луковици на мозъка хората може да се окажат по-добри в установяването на миризми от плъховете и мишките. Вероятно най-голямата пречка за нашите способости е, че не обръщаме достатъчно внимание на миризмите и ни е трудно да ги опишем.

Има обаче доказателства, че ако се захванем сериозно може да бъдем достатъчно добри „детектори на болестите“.  При провеждане на т.нар. „сляп експеримент“ публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences през 2017 г., участниците успели да различат здрави от болни хора въз основа на телесната им миризма и снимки само няколко часа след като имунната система на „болните“ е била задействана от токсин, имитиращ инфекция.

Е, може все още да нямаме дрегери за установяване на болестите, но нека се доверим на носовете си.

Ето как миришат някои болести:

Холера: изпражнения със сладникава миризма

Пневмноия: лош дъх

Фенилкетонурия: дъх на плесен в потта и урината

Отравяне с арсен: тялото излъчва мирис на чесън

Диабет: плодов мирис на урината и дъха

Скорбут: пот с мирис на гнило

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах