сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

„От винта!”

23.4.2018 г.

Над 90 български и руски изобретения на първия у нас Международен младежки фестивал „От винта!”

Над 90  български и руски изобретения ще покажат домакини и гости - ученици, студенти, докторанти и млади специалисти  на първия у нас Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!”. Той ще се проведе между 27-29 април т.г. в залите на Руския културно-информационен център /РКИЦ/  в София.

Първият фестивал „От винта!” в страната ни ще се проведе под патронажа на президента на Република България  Румен Радев. 40 участници от Русия и около 60 от България ще покажат своите разработки, модели, опитни и експериментални образци в сферата на авиокосмонавтиката, конструирането на морски съдове, робототехниката и иновациите за града.

Младежкият фестивал „От винта!” се провежда в Русия от 2005 г. и е част от мащабни  технически форуми  като Международния авиокосмически салон МАКС, HeliRussia, Морския салон в Санкт Петербург и др. Негов вдъхновител и ръководител е Виктория Соболева, която има  поддръжка от страна на  Министерството на промишлеността и търговията на РФ  в лицето на министър Денис Мантуров.  У нас те срещат партньори от Авиационно-космически форум - България, Студентския съвет на СУ „Св.Климент Охридски” и РКИЦ. Участието на поканените  екипи, организации и личности с техни разработки е напълно безплатно. В програмата на  фестивала има много уникални проекти, научни лекции, мастер класове, състезания и конкурси.

За тях разказва Яна Ненчева, моторът на организацията от българска страна и главен секретар на  Авиационно-космически форум- България, докторант по биофизика в СУ”Св.Климент Охридски”:

„В началото, преди месеци, беше  трудно. Но когато разгласихме инициативата с мен се свързаха бивши организатори на клубове по роботика и авиомоделиране, които ми предоставиха контактите на хората - техни приятели и колеги, с които са работили. Организацията стана по мрежов път- от човек на човек, от клуб на клуб. Чух се с млади хора, които от доста време са се посветили на хобито си, вярват в себе си и имат силна мотивация за изява. По принцип тези ентусиасти работят с ограничени финанси, с много труд и страст- бях щастлива да общувам с тях, а те да участват с моделите и знанията си на нашия фестивал”.

Авиационно-космическият форум - България  е неправителствена организация, която е регистрирана преди месеци и има твърде малко средства, за да посрещне нуждите на един такъв мащабен проект като фестивала „От винта!”. Но Яна Ненчева и колегите й  срещат подкрепата на Студентския съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, който веднага се отзовава на предложението.

Организаторите на събитието канят всички, които имат интереси в сферата на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането да заповядат на официалното откриване на фестивала „От винта!” на 27 април т.г. от 12 ч. в Руския културно-информационен център на ул. „Шипка” 34 в столицата, както и на 28 и 29 април, когато ще могат да видят и да участват в различните му прояви. Програмата на Фестивала ще бъде публикувана на интернет страниците на РКИЦ- bgr.rs.gov.ru  и на Авиационно-космически форум- България - asforum.org .

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах