сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

В Йейл може да учите специалност „Щастие“

3.11.2019 г.

В престижния Йейлски университет може да учите специалност „Щастие“. Или поне да усвоите различни тактики да водите по-щастлив живот.

Според информация на Ню Йорк Таймс за курса „Психология и добър живот“  в рамките на няколко дни се записват 1200 души, което го прави най-търсения курс във вековната история на елитния университет. Кандидатите са толкова много, че се налага лекциите да се състоят в зала, където по принцип изнася концерти симфоничният оркестър на университета.

Курсът се води от професора по психология Лори Сантос и освен въпроси свързани с „позитивна психология“ съдържа конкретни съвети как, посредством промяна в поведението, да открием пътя към късмета. На първо място студентите се учат, че истинското щастие се разграничава от материалния успех или притежавани вещи и се основава на движение, достатъчно сън и успешни социални връзки.

„Студентите искат да променят нещата, искат да са по-щастливи и да подобрят културата на територията на университета“, обяснява Сантос в интервю. „Един на всеки четирима студенти от Йейл посещава този курс. Всъщност с него ние посяваме семената на ново съжителство в университета, тъй като студентите вземат добрите предложения присърце: показват повече благодарност, отлагат по-малко неща и си изграждат по-голяма социална мрежа.“

Студентите в курса учат, че животът не означава единствено да получаваш най-добрите оценки. Това важи особено за елитни учебни заведения като Йейл, където студентите често са умствени развалини, както Сантос обяснява по-нататък. Все пак те са жертвали част от младостта си за голямата мечта да учат в университет от Бръшляновата лига (осемте най-престижни американски университети). Според доклад от 2013 г. над половината от студентите в Йейл са развили психологически проблеми по време на бакалавърското обучение.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах