сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Защо Йордания мести кораловите си рифове

19.4.2018 г.

Йордания може да послужи за пример на други морски дестинации.

Маниаците на тема подводно гмуркане винаги са мечтали да надзърнат в Червено море - място „пълно с живот и цветове, които не може да се видят другаде.“ Но незабелязано от погледа на 12 000-те гмуркачи, които са били тук миналата година, някои от ярките кораловите рифове, заради които те са дошли, са били изкуствено засадени.

С все по-бурното градско развитие по протежението на залива Акаба, някои известни места за гмуркане вече не са достъпни. За да може да се отговори на туристическото търсене и да се защити морският живот в района, някои рифове са били преместени.

През 2012 г. корали от южното крайбрежие и района на Ал Дерех са били наслагани в кошници от водолазен екип и транспортирани около 3 километра на север, без да бъдат изваждани от водата.

Коралите са били засадени върху увредени рифове и пещери с помощта на морски цимент и метални структури, направени специално за целта. По-малките колонии корали са били преместени в развъдник. Деликатните корали на възраст 6 000 години не само оцеляват в новия си дом, но и се възстановяват успешно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах