сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Наистина ли токсините излизат с потта?

18.4.2018 г.

Наскоро публикувани изчисления подкрепят това, което учените се опитват да обяснят от дълго време, но без ефект: изкарването на токсини чрез потене е мит.

Потенето е функция на организма, която дълго време е била табу – на жените в миналото често са казвали, че не се потят, а „блестят“. Но в което и модно списание или блог за красота да надникнем днес ще разберем, че потта е на мода. Инфрачервените сауни, горещата йога и други занимания предизвикващи потене се възхваляват не само като начин за релаксация, но също и като полезни за здравето тъй като с тях се изхвърлят токсините.

За съжаление се оказва, че както с потта не можете да изхвърлите куршум, заседнал в тялото, така не можете да изкарате и токсините. Наскоро публикувани изчисления подкрепят това, което учените се опитват да обяснят от дълго време, но без ефект: изкарването на токсините чрез потене е мит.

Хората се потят, за да охладят тялото си, а не за да се отделят ненужните вещества. За тази цел ни служат бъбреците и черния дроб. Разбира се в основата на всеки мит има и зрънце истина и този за изкарването на токсините чрез потене не е изключчение. Потта се състои основно от вода и минерали, но може да съдържа след от различни тоскични вещества.

Новото откритие, публикувано в журнала Environment International, доказва, че дори когато отделяме вредни вещества през порите, тяхното количество им е незначително.

Малки количества тежки метали и съдържащият се в пластмасата Бисфенол А (BPA) стигат до потта, защото по-лесно се разтварят във вода. За премахване на високите нива на метали от кръвта обаче има и по-ефикасни начини, като хелатотерапията. Бисфенолът пък се отделя в по-големи количества чрез урината отколкото чрез потенето. Най-добрият начин да намалите излагането си на BPA е като избягвате да ядете и пиете от контейнери, в чиято пластмаса той се съдържа, съветва National Institute of Environmental Health Sciences.

Спа центровете и сауните продължават да наблягат на детоксикиращият ефект от процедурите, които предлагат. Пожарните служби в Тексас и Индиана дори са закупили инфрачервени сауни под предпоставката, че като ги използват пожарникарите ще могат да изкарат вредните вещества на които са изложени и че използването им ще ги предпази от рак. Сауните може да имат успокоителен ефект и други ползи за организма, но използването им за превенция на рак все още не е доказано.

Ако се прекали с терапията чрез потене тя може да се окаже дори смъртоносна - такъв случай е имало в Квебек, когато е загинала 35 годишна жена.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах