сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Тяндученг - китайският град, който изкопира Париж

13.4.2018 г.

Тяндученг не е единственият град в Китай, имитиращ друг.

На източното крайбрежие на Китай, на 9 600 километра от Градът на светлината, в центъра на Тяндученг, се издига висока 107 метра реплика на Айфеловата кула.

Известен като „Париж на Изтока“, луксозният град в провинция Джъдзян е проектиран така, че да излъчва класически европейски чар. Той си има собствена Триумфална арка, площад Шанз-Елизе, сгради във френски неокласически стил, фонтан от Люксембургските градини, както и разбира се втората по големина в света  реплика на Айфеловата кула след тази в хотела Paris Las Vegas в Невада.

Когато Тяндученг отваря врати преди повече от десет години, той е определен като град-призрак. Много от построените домове остават празни, но броят на жителите му расте, стичат се все повече туристи, в това число и младоженци, търсещи идеален фон за снимки.

„Дуплитектура“

Тяндученг не е единственият град в Китай, имитиращ друг.

В предградията на Пекин има реплика на Джаксън Хоул в Уайоминг – с каубоите и дори Път 66 (Route 66). Червени телефонни кабини, кръчми и статуи на Уинстън Чърчил има в град Темза недалеч от Шанхай. В град Фужоу пък правят реплика на Стратфорд на Ейвън в чест на Шекспир, във Фуянг правят свой вариант на американския Капитолий, а австрийският град Халщат, който е в списъка на ЮНЕСКО е дублиран в Гуандун.

 „Сякаш цели градове и села са преместени от историческите и географските им местополжения в Англия, Франция, Гърция, САЩ и Канада и са прилепени към китасйките градове“, казва Бинака Боскър, автор на книгата Original Copies Architectural Mimicry in Contemporary China.

Боскът нарича това явление „дуплитектура“. Критиците смятат дублираните места за кичозни копия, но китайските архитекти вярват, че способността им да пресъздават най-големите архитектурни чудеса на света е доказателство за уменията им и технологичния напредък.

Във връзка с наименованията на градовете и селата Китайското географско проучване (Chinese geographical survey) установява, че традиционни китайски имена се изместват от чужди, а има и такива, които напълно изчезват. Тук попадат над 400 000 имена на села. Като мярка за защита на културното наследство, според New York Times, през 1996 г. правителството забранява с наредба  използването на чужди имена за назоваване на места.

Така че Тяндученг има право да пресъздава мраморни статуи, фонтани и градини, които да напомнят на Града на светлината – стига да не го нарича Париж.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах