сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Едноетажна Америка или 25 щата и 16 хиляди километра през Страната на неограничените възможности

3.4.2018 г.

През 1935 г., когато Иля Илф и Евгений Петров, вече известни като творческия тандем зад „12-те стола“ и „Златния телец“, слизат от трансатлантическия лайнер „Нормандия“ на пристанището в Ню Йорк те са безкрайно изненадани и още по-неподготвени от безумния ритъм на „тичащия“ град, многообразието от емигранти и еднообразния вкус на храната.

Изобщо Ню Йорк е забележителен с това, че там има всичко. Там можеш да намериш представител от всяка нация, можеш да получиш всякакво ядене, всякакъв предмет – от бродирана украинска рубашка до китайска пръчица с костен накрайник във вид на ръка, с която си чешат гърба, от руски хайвер и водка – до чилийска супа или китайски макарони. Няма в света такива дели­катеси, които не би могъл да предложи Ню Йорк. Но за всичко това трябва да се плащат долари. А ние искаме да говорим за огромното мнозинство американци, които могат да плащат само центове и за които съществуват „Чайлдз“, кафетерията и автоматът. Описвайки тези заведения, можем смело да кажем – така се храни сред­ният американец. Под понятието среден американец се подразбира човек, който има прилична работа и прилична заплата и който от гледището на капитализма предста­влява пример на здрав процъфтяващ американец, щаст­ливец и оптимист, получаващ всички блага на живота на сравнително евтина цена.

Дълго не можехме да разберем защо американските блюда, толкова красиви на вид, не привличат твърде със своя вкус. Отначало мислехме, че там просто не умеят да готвят. Но после узнахме, че работата не е само в това, а в организацията, в същността на американско­то стопанство. Американците ядат ослепително бял, но съвсем безвкусен хляб, замразено месо, осолено масло, консерви и недозрели домати. Как се е получило така, че най-богатата в света стра­на, страната на земеделците и животновъдите, на зла­тото и удивителната индустрия, страната, чиито ре­сурси са достатъчни, за да се създаде рай в нея, не може да даде на народа вкусен хляб, прясно месо, краве масло и зрели домати?

Ние видяхме около Ню Йорк пущинаци, обрасли с буре­ни, изоставени парчета земя. Тук никой не сееше зърнени храни, не отглеждаше добитък. Не видяхме тук нито квачки с пилета, нито градини.

– Видите ли – казаха ни – това просто е неизгодно. Тук е невъзможно да конкурираш монополите от Запад.

Някъде в кланиците на Чикаго колеха добитъка и го разкарваха из цялата страна в замразен вид. Някъде от Калифорния мъкнеха охладени кокошки и зелени домати, които трябваше да доузряват във вагоните. И никой не смееше да влезе в борба с могъщите монополисти.

Седнали в кафетерията, ние четяхме речта на Ми­коян, че храната в социалистическата страна трябва да бъде вкусна, че тя трябва да доставя радост на хората, четяхме я като поетично произведение.

Ала в Америка народното хранене, както и всички ос­танали отрасли, е организирано на един принцип – изгод­но или неизгодно. Около Ню Йорк е неизгодно да се от­глежда добитък и да се обработват градини. Ето защо хората ядат замразено месо, осолено масло и недозрели домати. На някакъв си гешефтар е изгодно да продава дъвка – и приучили народа на това жвакане. Киното е по-изгодно от театъра. Затова киното се е разраснало, а театърът е в немилост, макар в културно отношение американският театър да е много по-значителен от ки­ното. Еливейтид носи доход на някаква компания. Затова нюйоркчани са се превърнали в мъченици. По Бродуей в голяма теснотия и с адско скърцане пълзи трамвай само защото това е изгодно на един човек – собственика на старинната трамвайна компания.

Ние през цялото време чувствахме непреодолимо же­лание да се оплакваме и както е присъщо на съветските хора, да правим предложения. Искаше ни се да пишем в съветския контрол и в партийния контрол, и в ЦК, и в „Правда“. Ала нямаше на кого да се оплачем. А пък книга предложения в Америка не съществува.

Откъс от книгата „Едноетажна Америка“ от Иля Илф и Евгений Петров, издателство „Вакон“.

Книгата може да поръчате на: http://www.vakon.bg/ednoetajna-amerika.htmm

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах