сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Емблематични сгради гасят светлини за Часа на Земята

22.3.2018 г.

Емблематични сгради гасят светлини, за да повишат информираността относно потреблението на енергия и климатичните промени.

Ярките зелени светлини, които по принцип осветяват Кулите Петронас в Куала Лумпур – най-високата сграда-близнаци в света – бяха изгасени за настъпващия Час на Земята – ежегодно събитие, чиято цел е да повиши информираността за потреблението на енергия.

Десетки други емблематични сгради по света, в това число Партенона в Гърция, Голдън Гейт бридж в Калифорния и Харбър Бридж в Сидни, Австралия участват в това събитие, спонсорирано от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Първият Час на Земята се е състоял в Сидни през март 2007 г., като целта е била да се съберат средства за опазването на Големия бариерен риф.

Оттогава Часът на Земята започва да се отблеязва по целия свят. Хиляди граждани гасят лампите си за час в подкрепа на инициативата. Над 170 страни, наред с десетки забележителности вписани в Списъка на ЮНЕСКО, участват в събитието.

През 2015 г. генералният секретар на ОН Бан Ки-мун казва : „Часът на Земята е начин по който гражданите на света могат да изпратят ясно послания, че искат да се предприемат мерки за климатичните промени.“

Часът на Земята се случва от 8:30 до 9:30 вечерта в съответните времеви зони на планетата.

Тук ви представяме снимки на известни паметници, които през последните години са гасили светлините си по време на Часа на Земята.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах