сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Малък вредител масово унищожава горите

19.3.2018 г.

Въпреки, че е по-малък от оризово зрънце, короядът от вида Dendroctonus ponderosae причинява големи проблеми на иглолистните гори в Северна Америка.

Колониите на корояда се хранят и възпроизвеждат във вътрешната кора на жълтия бор и Pinus flexilis. Те прекъсват проводящите тъкани и нарушават кръговрата на хранителните вещества в дървото, както и способността му да поглъща вода. В резултат дървото загива в много кратки срокове. Заради климатичните промени и други фактори нашествието на тези разрушителни насекоми е стигнало невиждани досега размери. Според тревожни оценки на Американските горски служби в САЩ ежедневно загиват 100 000 дървета, нападнати от вредителя.

Професор Даяна Сикс се е посветила на борбата с тази епидемия и си е поставила за цел на разбие генетичния код на иглолистните дървета. Тя се надява, че изучаването на връзката между корояда и дърветата, които той унищожава ще ни даде важна информация за бъдещето на горите. В късометражен филм, направен в International Wildlife Film Festival Filmmaker Labs, професор Сикс споделя защо трябва да положим повече усилия в борбата с климатичните промени. 

Короядът напада и голяма част от горите в България. От Министерство на земеделието посочват, че към 2017 г. над 1 млн. декара гори у нас са засегнати от вредителя. Проучвания сочат, че около 50 бръмбара могат да унищожат здраво дърво за по-малко от два месеца, а в едно дърво обикновено се намират до 10 000 броя. Към момента все още няма единно мнение за това как  може да се реши проблемът: според някои експерти единственото решение е санитрана сеч, други смятат химическата борба за ефективна, а трети са убедени, че без човешка намеса биосферата би се възстановила сама.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах