сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Лавинна опасност слага край на полската експедиция към К2

14.3.2018 г.

Екипът, поставил си за цел да направи първото зимно изкачване на втория по височина връх в света, се връща обратно.

Екипът алпинисти е изправен пред опасни ветрове, падащи скали и прекомерно много сняг по време на опита им да изкачат през зимата К2. В крайна сметка рисковете ги принуждават да изоставят експедицията.

След два месеца на изключително ниски температури, бурни ветрове и драматични обрати екипът елитни полски катерачи се отказва от историческия опит да покори К2 през зимата. Водачът на експедицията Кшищоф Виелицки миналата седмица официално обяви края на експедицията.

Алпинистите започнаха да развалят базовия си лагер в североизточен Пакистан и следващата неделя ще поемат трудният, дълъг близо 100 километра преход, през снежната планина Каракорум. Краят на експедицията не бе сложен заради жестоките ветрове, а по-скоро заради опасността катерачите да останат погребани под тонове сняг.

„В миналото лавини са помитали Лагер 3 и затова трябва да сме изключително внимателни“, казва Виелицки. „Все още има надежда“, добавя той. „Но ако не спре да вали качването ще бъде невъзможно“. Не спря да вали.

За последните осем дни екипът е отчел натрупването на снежни преспи от 2 метра. Двама от членовете на екипа успяват да стигнат до лагер на 5200 метра височина, но заварват палатката разрушена, а въжетата към Лагер едно затрупани.

„Виелицки взе правилното решение“, казва  Чмиеларски. „ Най-важна е безопасността на екипа.“

Чест за Виелицки и екипът му е, че за разлика от толкова много други зимни експедиции, никой не е загинал по време на изкачването. Алпинистите са поискали носачи да изнесат екипирровката им от базовия лагер. Път няма и използването на животни в суровата зима не е вариант.

„Разочаровани сме, но наистина доста се постарахме“, казва Чмиеларски.

За пореден път природата доказа, че планината решава. Дали ще има или не ново зимно изкачване на К2 следващата година остава да видим. Катерачи от всички краища на света живо следяха драматичните обрати на полската експедиция – като опитите им да спасят закъсали алпинисти на Нанга Парбат или опита на Денис Урубко, най-силният катерач в отбора, сам да изкачи върха. Той успя да стигне до 7600 метра (К2 е висок 8611 м) преди да се върне обратно поради лавинна опасност.

Тази експедиция е четвъртият опит за зимно изкачване на К2. Трийсет и един екипа са организирали зимни експедиции до Нанга Парбат преди да бъде покорен през 2016 г. – последният осемхилядник, който не беше качван през зимата. Всеки опит дава нова информация на следващия екип, който решава да предизвика планината.

„Екипът ни е с висок дух“, каза Чмиеларски. „Да се надяваме, че ще получим финансиране за следващата година и ще се върнем да довършим започнатото!“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах