сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Царско погребение в древен Ханаан хвърля нова светлина върху библейския град

13.3.2018 г.

В непокътната елитна гробница в древен Армагедон намериха множество златни дарове.

Невероятното откритие на великолепната непокътната гробница в древния ханаански град Мегидо, датираща отпреди 3600 години, изуми археолозите не само заради неимоверните богатства открити в нея. Учените предоплагат, че тя ще им даде нов  поглед към царската династия управлявала този могъщ център преди да бъде завладян от Египет в началото на XV в. пр. Хр.

Разположен на около 30 километра южно от Хайфа, в днешната част на северен Израел, древният град Мегидо се е намирал на стратегическо място, където се пресичат  международни военни и търговски пътища и е бил важен център в продължение на близо 5 хилядолетия (от 3000 пр. Хр. до 1918 г.) Мястото е с изглед към Израелската долина и е ставало свидетел на многобройни решителни битки, които са променяли хода на историята и неслучайно било наречено Армагедон (Har-Megiddo или „Хълмът на Мегидо“) в книгата Откровение.

В най-ранната документирана битка в историята на Древния Близък Изток, през първата половина на XV в. пр. Хр. войските на египетския фараон Тутмос III обградили Мегидо  и след седеммесечна обсада укрепеният град се предал, а фараонът присъединил Ханаан към империята си.

Учените изследват Мегидо от 115 години насам. Последната международна експедиция под ръководството на Израел Финкелщайн и Марио Мартин от Телавивския университет и Матю Адамс от Олбрайтския институт по археология провеждат разкопки тук от 1994 г.

По време на тези изследвания учените намерили безпрецедентен брой паметници, в това число дворци, храмове и градски стени от бронзовата и желязната епоха (около 330-586 г.пр.Хр.). Археолозите  обаче не очаквали да попаднат на непокътната гробница от среднобронзовата епоха, когато Мегидо бил в разцвета си.

В камерата са открити останките на трима души – дете на около 8-10 години, жена в средата на 30-те и мъж на възраст между 40-60 години със златни и сребърни бижута: пръстени, брошки, гривни и карфици. Мъжът е бил със златна огърлица и е имал златна диадема – всички предмети са изработени с невероятно майсторство.

Освен богатите непокътнати погребения археолозите били заинтригувани и от местоположението на гробницата до царския палат в Мегидо. „Говорим за погребение на елитно семейство поради монументността на структурата, богатите находки и поради факта, че погребението е в близост до царския дворец“, обяснява Финкелщайн.

„Новите изследвания вероятно ще революционизират представите ни за населението на Ханаан“, казва Финкелщайн, „преди възхода на света такъв, какъвто го познаваме от Библията“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах