сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Влиятелните жени в древността

8.3.2018 г.

Коя според историците е била най-могъщата жена в древността?

От  политиката до Оскарите движението  #MeToo разглежда  връзката между жените и властта. Защо традиционните позиции все още са недостъпни за толкова много? Как жените работят в тези системи (или срещу тях), за да бъде чут гласът им?

Днес не е трудно да открием вдъхновяващи жени, но е добре да си припомним, че такива е имало и в древността.

Макар данните, които стигат до нас, да изкривяват картината на света отпреди хиляди години (предвид, че разказите често са от мъже за мъже, а жените се споменават само за да бъдат хулени) – историята изобилства от примери за силни жени.

Ето какво казват трима водещи историци за силата на жените в древния свят.

„Доста често властта грешно се приписва само на публичната, политическа сфера“, казва Анилия Барнс, професор по класически науки в Университет в Конуей, Южна Каролина.

 „Тъй като светът в който живеем е доминиран от мъже властта и мъжете са станали синоними. Аз бих казала, че властта е също така и влияние“.

Клеопатра (69г.пр Хр. – 30 г. пр. Хр.), според древни писания и не чак толкова древни холивудски продукции, се слави с репутация на съвършена съблазнителка. Последна потомка на династията на Птолемеите, която управлява Египет близо 300 години, Клеопатра си осигурява мястото – и независимостта на кралството – чрез влияние върху едни от най-силните римските водачи от онова време: Юлий Цезар и Марк Антоний.

Според Барнс статутът на Клеопатра несправедливо и неточно се приписва само на сексуалността й. За да потвърди това абсурдно твърдение, Барнс посочва, че „достъпът на Цезар до женски тела е бил безкраен“. По-скоро „той е знаел, че тя има властта да завземе и задържи трона“.

Юри Хонг, професор по джендър и класически науки от университета Густав Адолф разглежда друг пример.

„Властта най-често се възприема като упражняване на контрол и авторитет“, казва тя. „Влиянието е вид власт, но не е същото като пряк контрол и авторитет над другите.“

Тя дава като пример за пряка власт  Артемизия от Халикарнас живяла през V в.пр. Хр. Тя е уважаван морски командир и проявява невероятна храброст по време на битката при Саламин през 480 г. пр. Хр. Артемизия печели уважението както на гърците така и на персите – особено на персийския цар Ксеркс, който според историка Херодот хвали интелигентността й и следва съветите й.

Професор Хонг сочи и други примери за жени воини като келтската водачка Боудика, която въстава срещу римската колонизация на Британия около 60 г. пр. Хр. и Томирис – водачка на централно азиатското племе масагети, които побеждават персийския цар Кир II Велики през 530 г. пр. Хр.

„Това, което считаме за власт сега не съвпада с представата за власт в други времена и по други места“, споделя Ейми Гансел, историк от Университета „Сейнт Джон“.

В древните месопотамски градове-държави на Шумер например е имало владетели близки до царете и цариците – властта не е била съсредоточена единствено в техните ръце, а по-скоро разпределена в една по-сложна структура под пряка и непряка форма.

„Връзката между храм и дворец се е припокривала, като политически фигури и членове на кралското семейство са заемали висок религиозен ранг“, казва Гансел.

Такъв пример е Енхедуана (2285-2250 г. пр. Хр.), принцеса, която става жрица наУр – един от най-могъщите шумерски градове. Някои от стиховете й молитвите й са запазени и до днес я превръщат в първият известен поет, чието име се знае. Тя е изиграла важна религиозна и политическа роля, като с работата си е целяла да обедини многобройните шумерски градове-държави.

„Енхедуана е пример за това, че жените са имали роля и извън къщата“, казва Гансел. Уважавана и на висока позиция, Енхедуана е била „наистина властна както в политически така и в религиозен смисъл“.

„Един от проблемите с изтъкването на влиятелните жени в историята“, казва Барнс „е, че по този начин пренебрегваме важността на обикновените жени и нелеката роля, която ежедневно изпълняват в общността и семейството.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах