сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Алекс Хонълд – приключенец на 2018 година

6.3.2018 г.

Най-великият фрий соло катерач не се интересува от адреналина. През 2017 г. той изкачи Ел Капитан без осигурителни средства единствено за удоволствие.

„Смятам, че Йосемити е най-вдъхновяващото място на света. Вече близо десет години ходя там всяка пролет и всяка есен“, казва Алекс Хонълд. „Затова скалата означава толкова много за мен.“

През 2017 г.  Хонълд изкачи Ел Капитан без въжета и осигуровки, единствено с еспадрили и торба магнезий. Това бе най-голямото му постижение за миналата година, но далеч не единственото. Преди да бъде обявен за един от приключенците на National Geogprahic, Хонълд успешно завърши и амбициозно изкачване по време на експедиция в Антарктида.

„Започнах да се катеря, когато бях на около 10 години“, казва той. „Никога не съм си поставял за цел да ставам професионалист, просто исках да се катеря“.

Освен с трениране Хонълд се занимава и с Фондация „Хонълд“ – неправителствена организация, които финансира инициативи за чиста енергия по света.

За своите постижения той скромно и с благодарност споделя, че успява да живее добре като прави оново, което обича най-много.

За приключенец на National Geographic Хонълд е номиниран от дългогодишния си приятел Андрю Бишарат, писател и катерач. „Той бе тих и срамежлив като дете, но разбиваше с катеренето си“, казва Бишарат за Хонълд.

„При фрий соло изкачването не става въпрос за адреналин. Трябваха ми 4 часа да изкача „Ел Кап“. Не можеш да имаш приток на адреналин в продължение на 4 часа“, отбелязва той. „Изкачването е по-скоро медитативно и спокойно, тихо и ведро преживяване“.

Във връзка с фондацията той казва: „Ако прекарваш цялото си време сред природата определено изпитваш чувство на отговорност и започваш да искаш да се грижиш за тези места“. „Като професионален спортист имам късмета да си изкарвам хляба с единственото нещо, което обичам да правя – общо взето да си почивам през цялото време. Чувствам се длъжен, да се отблагодаря“.

В момента Хонълд тренира, за да подобри физическата си форма, но не работи по някой мащабен проект като тези в Йосемити и Антарктида.

„Определението за приключение за мен е начинание с неясен край, за мен то е да пробваш нещо и да не се боиш какво ще се получи.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах