сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Индустриалният риболов обхваща 1/3 от планетата

27.6.2019 г.

В Световния ден на риболова, който се отбелязва от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г. припомняме, че индустриалният риболов обхваща над 55% от повърхността на океана, което надвишава площта, използвана за земеделие, 4 пъти.

Дали сателитните данни ще помогнат на природозащитниците да се справят с мащабната индустрия?

Екип изследователи решили да установят реалните мащаби на индустриалния риболов, но се сблъскали със сериозна липса на информация.

Те нямали достъп до системите за наблюдение, които са по принцип в ръцете на регионалните риболовни мениджъри. „Така или иначе тази информация щеше дани покаже само парченца от пъзела“, споделя Хуан Майорга морски учен, участващ в проекта на National Geographic  Pristine Seas.

Майорга и изследователският екип решили да подходят по друг начин: да проследят плавателните съдове с помощта на сателити да разберат къде и кога се извършва индустриален риболов.

Те установили, че отпечатъкът, който индустрията оставя е изумителен: оказало се, че  индустриалният риболов обхваща над 55% от повърхността на океана, което надвишава площта, използвана за земеделие, 4 пъти.

Индустриалният риболов окзава редица негативни влияния върху околната среда. В резултат от него морските ресурси се изчерпват, в мрежите случайно попадат и много животни като делфини и морски костенурки, а големите плавателни съдове отделят голямо количества CO2.

Глобалният поглед върху индустрията може да доведе до по-голяма прозрачност и отговорност при управлението на риболова, смятат изследователите. Проучването, публикувано в журнал Science, разглежда над 70 000 индустриални плавателни съда с размери от 6 до 146 метра, които представляват над 75% от едрата индустрията.

От 2012 до 2016 г. изследователите наблюдавали движението на корабите всеки час, като пресявали над 22 милиарда сигнала от Автоматична идентификационна система (AIS). Първоначално AIS е създадена, за да се избегнат сблъсъците между корабите, като се съобщава местоположението на съответния съд, скоростта му и ъгълът на завъртане на всеки няколко секунди. „AIS сигналите са обществено достояние“, казва Майорга. „Ние ги пресяваме чрез компютърни програми и алгоритми. Така успяваме да получим информация за характеристиките на всеки плавателен съд и да разберем какъв вид риболов извършва той“.

При анализа също така е установено, че 85% от риболова в открито море се извършва от Китай, Испания, Тайван, Япония и Южна Корея.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах